Založ si blog

352 – 513 Eur (netto) u dotovanej zahraničnej investície

Na východ Slovenska (domov) sa vraciam len sporadicky a na krátku dobu. Nik z mojich rovesníkov tunie je a ani nič sa tu v podstate nedeje.

Stranícke tričká a rodinné vzťahy tu hrali a od istého času ešte viac hrajú dôležitú rolu pri zaobstaraní si práce.

Za priemernú mzdu 820 Eur (2013) by sa tu ľudia asi aj zodrali a preto sa podobné ponuky práce (ako na obrázku) nehanbia ponúkať sprostredkovateľské agentúry, ktoré sa prispôsobili trendu zháňania nádenníkov pre zahraničné fabriky za peknú províziu.

web fotoUž pár rokov sa nečudujem, prečo z východu všetci utekajú. Za ponúkaný plat od 352 do 513 Eur v čistom sa na Slovensku nedá slušne žiť. Je to hanba. Ale ľudia, ktorí tu majú pevné rodinné zázemie, inú možnosť nemajú.

Pre tých druhých, bez záväzov, je preto ľahšia voľba ísť makať do zahraničia, kde sa čistá mzda vplyvom nižších poplatkov sprostredkovateľských agentúr, nižších daní a odvodov, ako aj vyššej mzdy ponúkanej fabrikami, zvýši často na dvoj až trojnásobok.

To všetko pri rovnakých, alebo veľmi podobných nákladoch ako na Slovensku, dopomôže mladému človeku, ale už často aj starším k nasporeniu nemalej čiastky pre rodinu, ktorá by zo slovenského platu iba živorila.

A nevýhoda vzdialenej rodiny a domova? Sa tu beztak ztiera, keďže fabriky na Slovensku sú situované ďaleko od hladových dolín a preto sa neoplatí cestovať domov skôr ako po týždňovkách.

Žiaľ aj takto (ne)normálne vyzerá situácia na Slovensku 24 rokov po prevrate.

Za koľko pracujete vy? Alebo to kvôli klauzule v zmluve o mzde ani nemôžete prezradiť?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Thunbergová

Švédska prokuratúra obvinila Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti

23.04.2024 19:35

Súdy v minulosti už dvakrát uložili celosvetovo známej aktivistke pokutu za občiansku neposlušnosť na klimatických protestoch.

R1 BB - Slovenská Ľupča, kameň, poklepanie

Odštartovali výstavbu dôležitej cesty na R1. Šoféri sa však na tri roky musia obrniť trpezlivosťou

23.04.2024 18:52

Preťažený úsek, na ktorom pomerne často dochádzalo aj k nehodám, sa konečne skvalitní. Nová štvorprúdová rýchlostná cesta by mala byť hotová do dva a pol roka.

Eurovoľby / Štrasburg / Európsky parlamentu /

Prieskum: Vo voľbách do europarlamentu by uspeli najviac PS, Smer a Hlas

23.04.2024 18:46

Do Európskeho parlamentu by sa nedostali SNS, Slovensko, Za ľudí ani Demokrati.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605163x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu