Založ si blog

. top 10 politických mŕtvol Slovenska.

Niektorí ich nazývajú aj „dinosaurami“ slovenskej politiky, ich stranícki kolegovia si ich vážia zato, čo pre stranu spravili, horšie je to s ich zásluhami pre obyvateľov Slovenska. Niektorí zo zoznamu sú už dávno mimo aktívnu službu, čo im slúži ku cti, iní, žiaľ, nie a stále ponúkajú niečo, o čo ľudia nestoja.

Začneme pekne chronologicky.

vladimir meciarNajstaršou politickou mrtvolou, ktorá stála na počiatku vzniku samostatného Slovenského štátu, za kupónovými privatizáciami počas divokých 90-tých rokov, modla „babiek demokratiek“, príčina začínajúcej „medzinárodnej izolácie“, dvojnásobný premier SR Vladimír Mečiar. Ku cti mu slúži, že síce až po druhom odchode z politiky, ostal mimo politiky už natrvalo.

Ivan gasparovicJeho prvotný súkmeňovec neskôr protivník, bývalý člen KSS, HZDS, tvorca nespočetných breptov a dvojnásobný prezident SR – Ivan Gašparovič je číslo dva v tomto zozname. Bol menším zlom a štatistom popri hlavných aktéroch slovenskej politiky, dnes už vďakabohu, že žiaľbohu mimo úradu. 

Pavol HrusovskyJedným z najstarších „dinosaurov“ slovenskej politiky je aj bývalý predseda KDH a predseda NR SR, stojaci za podpísaním Vatikánskej zmluvy a podporovateľ kresťanskej rodiny a hodnôt, človek, ktorý nevníma žiadne zo svojich rozhodnutí ako chybné – Pavol Hrušovsky sa usadil na treťom mieste. Je však divné prečo sa potom chodí spovedať, keď je bez viny. 

Jan slotaNárodné záujmy oficiálne hájaci, vtipky o Maďaroch hovoriaci, vlastniaci polovicu letky Slovenska, bývalý primátor Žiliny a predseda NR SR s niekoľkými alkoholickými aférami – Ján Slota dostal pomyselné štvrté miesto. Hoci rozpredal, čo sa dalo a hral druhé husle vo vládach, bola s ním aspoň primitívna sranda.

Ivan miklos a Mikulas dzurindaMikuláš Dzurinda súčasný poslanec NR SR predtým dvojnásobný predseda vlády a kormidelník Slovenska do NATO a EÚ, popri tom dokázal s neoliberálnymi ministrami roztvoriť príjmové nožnice nerovnosti a sprivatizovať aj „zlaté vajcia“ svojim západným sponzorom. Je prototypom politika, ktorý si stále myslí, že má, čo ponúknuť, pričom najviac by ponúkol, ak by odišiel prípadne poodhalil niektoré kauzy jeho vlád.

Ekonomický guru, bývalý minister privatizácie a neskôr financií, stojaci za daňovou reformou a kolapsom daňového systému – Ivan Mikloš si svoje miesto v tomto zozname nepochybne obhájil. Terajší poslanec NR SR, akoby zabudol odkiaľ pochádza a preto by urobil lepšie, ak by sa odpratal podobne ako jeho kolega Mikuláš.

Jirko malcharekPavol RuskoKrátku epizódu pri púšťaní žilou z verejných financií si zahrali aj ďalší dvaja zo zoznamu – Pavol Rusko – bývalý predseda strany ANO a minister hospodárstva SR ako aj jeho spolustraník taktiež bývalý minister hospodárstva, automobilový pretekár a postava zo spisu Gorila – Jirko Malchárek.  

Ludovit kanikSociálny experimentátor, tvorca doteraz stratových DSSiek, šofér so schopnosťou spraviť videoblog za jazdy, bývalý minister práce, sociálnych vecí a rodiny, neúspešný kandidát na župana BB – Ľudovít Kaník by v tomto zozname nemal chýbať. Jeho superschopnosti by však mohli byť využité v súkromnom sektore oveľa lepšie, napríklad pri prepúšťaní v krachujúcich firmách.  

Pal CsakyNemali by sme zabúdať aj na menšiny. Z nich je tu hlavnou politickou mrtvolou, bývaly predseda SMK a podpredseda vlády – Pál Csáky.

Isto by sme mohli pokračovať vo výpočte ďalších dokonca aktívnych politikov, ale to by sme tu boli do rána. Ostáva len veriť a šíriť myšlienky, ktoré staré gardy vyhodia zo sedla skôr, ako bude neskoro.

Aké sú podľa Vás najväčšie politické mrtvoly SR za posledné dve dekády?

 

OI SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Britain Clinton

Brusel chce uľahčiť život v Británii aj mladým Slovákom. Použije na nich Londýn dvojaký meter?

23.04.2024 14:00

Európska komisia by rada zmäkčila nepríjemné dopady brexitu na občanov členských štátov EÚ vo veku do 30 rokov. Aký postoj zaujali politici v Londýne?

Reedukačné centrum Bystričany

PS vyzýva na zatvorenie reedukačného centra v Bystričanoch. Dochádzalo tam údajne k sexuálnemu násiliu

23.04.2024 13:36, aktualizované: 14:15

Predstavitelia Progresívneho Slovenska realizovali vlastný prieskum zariadenia, v ktorom podľa ich slov dochádza k porušovaniu pravidiel.

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605144x
Priemerná čítanosť článkov: 3868x

Autor blogu