Založ si blog

Stratená alebo okradnutá generácia?

Stratená generácia nie je len označenie povojnovej sklamanej generácie umelcov, ktorí pokladali svet len za chaos plný nestabilných hodnôt, ale podľa niektorých je ňou aj generácia mladých ľudí v Európe, ktorí sú bez práce. Unemployment rate amongs youth poeple Europe

Na Slovensku je percento nezamestnaných mladých 34%, v Chorvátsku je to takmer 52%, v Španielsku 56% a v Grécku dokonca viac ako 59%. Ani západná Európa nie je výnimkou, aj tam sa nezamestnanosť mladých pohybuje na násobok priemernej nezamestnanosti, hoci nie až tak markantne ako v spomínaných krajinách. 

Kto môže za súčasný stav?

Vlády, bankári, systém? Niektorí dokonca vinia samých mladých, že žiadajú príliš veľa a ponúkajú príliš málo. Každý má istý podiel viny. Ale, ak zanalizujeme súčasný stav doma, jeho paralelu môžeme s malými obmenami vidieť aj v zahraničí, aspoň v post-socialistických krajinách.EuropeYouthUnemployment

Od 1989 sa nezamestnanosť na Slovensku zvyšovala. Najprv preto, že trhové hospodárstvo nepotrebovalo prezamestnanosť socializmu a tak sa zrazu na ulici ocitlo niekoľko stotisíc ľudí. Potrebovali sme zvýšiť efektivitu práce, aby sme dobehli „západ“, ale zabudli sme investovať do ďalšej generácie. Namiesto kvalitného a štátom hradeného vzdelania, ktoré dostali generácie socializmu, sa všetko nechalo na trh. Ten bol nemilosrdný a kvalitné vzdelanie už začali dostávať iba tí z majetnej minority, kým ostatní ostali bokom.

Rozdiel súčasnej mladej generácie od tej staršej je však markantný. Kým staršia vyrastala v dobe istôt, kvalitného vzdelania a súťaživosti „komunizmu s kapitalizmom“ a dnes stojí za všetkými významnými rozhodnutiami za posledných 25 rokov, mladá generácia zdedila dlhy, zdevastované a neekologické na rope založené hospodárstvo a neistotu budúcnosti.

Niet sa preto, čomu čudovať, keď dnes táto mladá generácia, ktorá má nahradzovať staršiu post-socialistickú, sa akoby hľadala. Akoby nevedela, čo presne chce a v zhode s dogmou posledných rokov pluralisticky rozdelenou na tri tábory.

Tri druhy mladých

Prví, ktorí už v zmenu na Slovensku neveria, reagovali na tento stav odchodom do zahraničia. Druhí tu ostali a snažia sa stáť ako majáky ideálov v mori špinavých peňazí a tretí zasa to more peňazí pohltilo až tak, že stratili ideály, vlastné svedomie a prispôsobili sa.

Prvý a tretí tábor vedia na rozdiel od druhého, to čo chcú a preto sa im relatívne darí.youth

Ale len druhí je táborom budúcnosti. Budúcnosti samostatného a spravodlivého Slovenska, lebo hoci nevedia, čo presne chcú, vedia, čo treba spraviť na základe toho, čo nechcú.

Nechcú pokračovať v privatizovaní ziskov a socializovaní strát, lebo vidia tú nespravodlivosť, ktorá toto beštiálne systémové správanie sprevádza.

Nechcú pokračovať v šľapajách mafiánskych bosov minulosti a byť platenými poskokmi korporácií, či zahraničných vlád.

Nechcú predávať Slovensko a jeho ľudí. Nechcú ho ako banánovú republiku ,ktorú mu zanechali skorumpované vlády minulosti v dezolátnom stave.

Do ktorého tábora patríš ty? Môžeš veriť tým, čo už niečo dokázali, ale sú zodpovedné za súčasný stav, ale môžeš dať šancu aj novým možnostiam. Rozhodnutie, komu budeš veriť, je na tebe…

 

Pridaj sa k občianskym aktivistom, lebo len spolu dokážeme zmeniť to, čo sa tu roky tolerovalo!

Podpor nás a zdieľaj to, o čom niektorí nechcú počuť.

Nájdeš nás na Reforma Slovenskej Demokracie alebo aj na FB

Ďakujem Vám!

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

fajčenie, fajčiar, závislosť

Koniec s fajčením? Británia chce zakázať predaj cigariet

18.04.2024 08:00

Krajina rozhoduje o najprísnejšom protifajčiarskom zákone v Európe. Ak prejde, Briti, ktorí sa narodili po 1. januári 2009, si už tabakové výrobky v obchode nekúpia.

Explainer Middle East Armed Groups

Izrael zvažoval odvetný útok na Irán, ale odložil ho. Už dvakrát. EÚ uvalí nové sankcie

18.04.2024 07:02, aktualizované: 07:37

Izrael sa zaviazal, že na iránsky útok odpovie. Jeho hlavný západný spojenec - USA - však s takýmto postupom nesúhlasí.

Tatranský národný park (TANAP)

Vysoké Tatry zavreli pre horolezcov. Tí nesúhlasia a chcú zmeniť návštevný poriadok

18.04.2024 07:00

Vo Vysokých Tatrách platí až do konca mája jarná uzávera pre horolezcov aj skialpinistov.

vojna na Ukrajiny, Černihiv

ONLINE: Rutte: Niektoré štáty sedia na hromadách Patriotov. Kúpme ich pre Ukrajinu

18.04.2024 06:00, aktualizované: 09:53

EÚ by mala Ukrajine urgentne poskytnúť protivzdušnú obranu a urýchliť a zintenzívniť vojenskú pomoc vrátane delostreleckých nábojov a rakiet.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1603680x
Priemerná čítanosť článkov: 3864x

Autor blogu