Založ si blog

Môže stáť oficiálne právo nad moralnym právom?

1. Prípad:

Vyšetrujúci policajt disponuje informáciami, že jeho nadriadený zadržiava dôkazy vedúce k odhaleniu zneužitia právomoci niekoľkých ústavných činiteľov v istej kauze a ktoré kompromitujú aj jeho nadriadeného. Nemôže však túto informáciu posunúť ďalej inak ako nelegálnou cestou, lebo nadriadený by sa o jeho postupe dozvedel aj z úradu boja proti korupcii (riadi spolužiak nadriadeného) a skôr ako by sa vec posunula ďalej bol by vyhodený z pracovného miesta. Má informáciu vypustiť na verejnosť a dopustiť sa tak porušenia služobného tajomstva a byť riskovať odsúdenie podľa zákona?

 

2. Prípad:

Ústavný činiteľ disponuje informáciami o rozkrádani verejného majetku niekoľkými spoločnosťami blízkymi iným ústavným činiteľom. Tieto verejné zákazky sú však chránené klauzulou o štátnom tajomstve a ochrane údajov súkromných spoločnosti. Odhalenie by mohlo viesť k zabráneniu ďalšieho rozkrádania, ale na druhej strane k vysokým sankciám pre porušenie tejto klauzuly na medzinárodnom súde. K údajom sa dostal nelegálnou cestou a preto tiež riskuje, že bude stíhaný za nelegálne získanie tejto informácie, zverejnenie štátneho tajomstva atď. Má túto informáciu posunúť súdu alebo generálnej prokuratúre, ktoré ovládajú dosadené úradníci ústavných činiteľov, alebo výjsť s informáciou na verejnosť a riskovať odsúdenie podľa zákona?

 

3. Prípad:

Pracovník vo firme disponuje informáciami, že jeho nadriadený odmeňuje na základe osobnej sympatie sekretárku, na úkor ostaných pracovníkov. Ďalší dvaja nadriadený, cez ktorých by sa mohol sťažovať majú u jeho nadriadeného dlh, pre ktorí sú mu zaviazaní. Má zohnúť chrbát a ďalej pracova, alebo riskovať, že bude nezamestnaný, lebo v dnešnej dobe sa na jedno pracovné miesto hlásia 100vky zamestnancov s hodnotením, že rozvracia kolektív vo firme?

 

Príkladov môže byť mnoho. Mnoho z nás sa v podobných situáciách nachádzajú alebo stretávajú s nimi. Spoločným menovateľom je otázka spravodlivosti. Spôsobu ako sa dá nastaviť v spoločnosti systém, aby špekulanti a šedé eminencie neparazitovali a nedeformovali systém tak, ako sa im a ich skupinke hodí.

Takže ak sa pýtame, či môže stáť úradné/oficiálne tajomstvo nad morálnym právom? Odpoveď znie, žiaľ, áno.

V realite sa to často stáva. Ale nemôžeme sa tejto nespravodlivosti postaviť aspoň na odpor a svojou štipkou prispieť k zmene, ktorá prinajmenšom sťaží špekulantom a arogantným elitárom s kontaktmi parazitovať na hodnotách vyrobených spoločnosťou?

 

Nie je spoločnosť, kde sa môžete dovolať spravodlivosti demokratickejšia a neposkytuje svojim občanom väčšiu mieru sadisfakcie?

Akú spoločnosť sme tu vlastne vybudovali / nechali vybudovať?

Možno by bola vhodnejšia otázka. Malo by stáť oficiálne právo nad moralnym pravom?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600954x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu