Založ si blog

Zajtrajšok alebo sci-fi I.

Pri rozhovore dvoch stredoškolákov cez viziotelefón (niečo ako skype).

Škoda, že sa toho nemohol dožiť dedko. Mal som ho veľmi rád. Chýba mi teraz. Do školy nemôžem dôjsť, ale budem s vami cez viziotelefón. Už včera som sa trocha cítil zle, ale dnes ráno som si istý, že je to nádcha. Už som sa objednal cez UZIP (ústredný zdravotný informačný portál). Našiel som si voľného lekára s ratingom 7.8 iba 10 minút od domu. Mám termín na 15:30, takže nič nevynechám z učiva.

Pamätáš na dedkove príbehy, čo nám stále rozprával, ako neefektívne fungovala štátna správa, zdravotníctvo, školstvo na začiatku 21.storočia. Ani sa mi veriť nechce, že tomu tak mohlo skutočne byť. A tie story, že vedúci predstavitelia štátov boli vlastne otrokári v rukavičkách cez nejaký úrokový systém a finančné trhy, ktoré odsávali z reálnej ekonomiky väčšinu kapitálu. A tá ekonomická a právna nevzdelanosť, neuvedomelosť si svojich práv a strach o prácu, ktoré držali ľudí s takými nízkymi platmi v takých neuveriteľných podmienkach v tichosti na tom istom mieste aj roky.

A že to aj mnohí vedeli, že sú iba pracovnou silou pre pár vyvolených, ktorí sa skrývali za samozvanú demokraciu, ale boli takí apatická, že s tým nevedeli nijako pohnúť. Áno, najhoršie to u nás bolo na prelome tisícročí. Ach, ten dedko, ako sa vedel rozohniť, hehe, pamätáš, až prskal a riadne nadával na tých lumpov, čo dnes pracujú v NaVePeZetkách (Nápravno-výchovno-pracovných zariadeniach). Stále sa mi snažil vysvetliť ako sa ľudia báli, ako nevedeli, čo robiť, akí boli apatickí a prečo takí boli, ale nikdy som to nejako nepochopil. Veď mali nato už vtedy technológie, aj návrhy už boli, ale prečo tých, čo to nechceli uskutočniť nezvrhli, napríklad úradníckou vládou s mandátom, to nechápem. Našej generácií je to asi ozaj nepredstaviteľné ako dokázali žiť v takom neefektívnom a nespravodlivom systéme a pritom mať na zmenu všetko.

Aj minule, čo sme dostali tú úlohu napísať sloh o tom období od pádu socializmu po pád zvieracej demokracie, vieš,  vtedy mi dedkove historky veľmi pomohli, lebo za ten sloh s názvom Vymeniť jednu vedúcu stranu za systém viacerých strán pri zachovaní rovnakých podmienok, vykonávateľov a systému volieb, je ako prejsť z blata do kaluže, som dostal výbornú. Škoda, že dedko sa už nemohol dožiť ani tohto môjho úspechu na gymnáziu, iste by sa potešil. Tak musel umrieť pre následky zanedbanej zdravotnej starostlivosti z tých čias, ktoré sa už nedali zvrátiť. A pritom vtedy platili vraj za zdravotné poistenie toľko, čo my teraz za zjednotenú daň.

Je až zarážajúce ako mohol fungovať systém, kde lekár predpisoval na pacientov výkony, ktoré nikdy reálne nevykonal a pacient o tom ani nevedel, lebo nejestvovala elektronická karta. Ako niekedy predpisoval lekár na meno iného, lebo existovali nejaké limity z poisťovní. Načo im bolo viac poisťovní? Aby platili väčšiu administratívu a dokonca dosahovali nejaký zisk? V zdravotníctve. To bolo ozaj choré. A že aké bolo otrasné čakať na smradľavých chodbách, kde neustále vládol prievan bez poradovníka aj niekoľko hodín a potom byť privítaný ako človek, ktorý otravuje. Prípadne aké bočné dary sa nosievali, že fľaše, obálky, bonboniery a pri väčších prejavoch vďaky poukážky na dovolenku, alebo rovno auto a to nielen ako prejav vďaky u lekára, ale aj ako všimné u učiteľov, či dokonca u sudcov, alebo pri policajtoch.

A byť neustále bombardovaní masmediálnou propagandou raz lobistov z pravice inokedy z ľavice, že sa vtedy delili na nejaké strany podľa toho, akú ideológiu hlásali a že sa nevolil konkrétny človek? Potom sa ozaj niet, čo čudovať, že aj keď niečo vyplávalo na povrch, tuším dedko spomínal nejaké zviera, že to malo krycí názov Pavián, nie nie Gorila. Jasne Gorila a že nikto nebol ani potrestaní, lebo na súdnu moc mali páku z parlamentu a tam vládla nejaká zvolená stranícka vláda, ktorú volili vyše dvadsať rokov na základe motta „volím radšej menšie zlo ako väčšie“. Fakt ver mi, načo by som si to vymýšľal.

Bíííp bíííp. Už začína vyučovanie. No nič pokecáme až po hodine, ok, pingnem ťa dobre?…

Kedy takáto budúcnosť nastane, je len na nás… Viac na OI SK

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok

Teroristický útok si objednali Ukrajinci máme dôkaz, tvrdí Moskva. Nezmysel, opakovane sme vás varovali, reaguje USA

28.03.2024 16:36, aktualizované: 16:48

Za útok v koncertnej sieni v Krasnogorsku na predmestí Moskvy je zodpovedný výlučne Islamský štát, vyhlásil bezpečnostný hovorca Bieleho domu John Kirby.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600802x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu