Založ si blog

Na Slovensku chýba poriadok, nič viac ! ! !

Pri sledovaní Témy dňa v utorok na TA3, kde sa zišli poprední odborníci v diskusií o systéme zdravotných poisťovní, ma zaujala poznámka, že podľa štúdie OECD nejestvuje rozdiel medzi unitárnym systémom s jednou zdravotnou poisťovňou a systémom s viacerými poisťovňami, lebo existujú štáty, ktoré si vedú lepšia s unitárnym (napr. Anglicko, Škandinávske štáty) a horšie (Maďarsko, Poľsko) a rovnako je to aj pri systéme s viacerými zdravotnými poisťovňami, kde si lepšie vedú (Nemecko) a horšie (Slovensko).

Kde teda tkvie problém? Ani nie tak v tom, či máme jednu, alebo viac poisťovní, ale v nastavení systému a dodržiavaní jeho pravidiel. A tu je ten hlavný problém. Na Slovensku je akoby praxou pekne deklarovať, že spravíme toto a hento, ale v prípade, že sa to nedodrží je možnosť sa z toho vyvliecť, neprijať žiadnu zodpovednosť. To sa pekne krásne implementuje do zákonov v podobe slovíčok „možno“ a „malo by“, ale samozrejme nemusí. Je na zvážení sudcu. A ako zváži sudca s maslom na hlave? No nijako prospešne pre občanov.

Všade dookola počuť, že taký neporiadok tu nebol od socializmu a preto sa nieto, čomu čudovať, že ľudia vzhliadajú k socialistom. Avšak ide o prevedenie. Rázne a jasné. Bez výnimiek. Štát tu nie je pre mocných, aby ho mohli vycicať, lebo je to legálne. Ale pre ľudí, aby ich chránil pred takýmito pijavicami.

Ak sa nespraví poriadok legálnou cestou, nevidím iné východisko ako generálny štrajk a ustanovenie úradníckej vlády. Alebo Vám sa stále stačí, keď Vám podhodia kostičky, aby ste sa nebúrili? Stačí Vám tento systém, lebo sa tu máme relatívne lepšie ako v v nejakej sovietskej, ázijskej, či africkej krajine? Koľko krajín nás už predbehlo? Nespíme už náhodou na európskych vavrínoch príliš dlho?

Viac na OI SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1606001x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu