Založ si blog

Bič na skorumpovaných verejných činiteľov alebo 27 revidovaných bodov občianskej spoločnosti

Predstavte si štát, kde platia nasledovné body a skúste si zodpovedať otázku, či v ňom môžu existovať pri moci rovnako arogantní politici, verejní činitelia, či v ňom môže prekvitaťrodinkárstvo, kurupcia, klientelizmus, nomenklatúra, beztrestná slepá spravodlivosť a vznikať sociálne rozdiely, aké tu máme teraz?

  1. Zavedenie duálnej vonku nekonvertibilnej a bezúročnej meny slovenskej koruny vo výmennom kurze 1:1.
    a: Spôsob zavedenia: Celoplošne pridanie k platu/dôchodku/príjmu každého občana po dobu pár mesiacov SKK v hodote odvodov a dení, zákaz úročenia tejto meny.
    b: Cieľ: Dostať kapitál do reálnej ekonomiky a rozbehnúť produkciu a spotrebu ťahanú domácou spotrebou.
  2. Zavedenie minimálnej a maximánej mzdy vo verejnej sfére a rovnakých platových zákonov pre všetky skupiny verejnej sférya jej navizanie na priemernú mzdu v NH (nielen lekárov a sestričiek, zrušiť odstupné poslancov, keďže sú volení na dobu určitú, povinne zverejňovať všetky zmluvy štátnych zamestnancov, alebo aspoň všetky príjmy a yamestnanecké výhody najmä vrcholových manažérov štátnych podnikov).
  3. Zavedenie povinnosti automatického zverejňovania všetkých výdavkov a príjmov verejnej správy a samosprávy a spolu s nimi súvisiacou dokumentáciou dopodrobna na stanovených verejných miestach a interenetovej stránke konkrítnej inštitúcie.
  4. Zrušenie trestnoprávnej imunity, zrovnoprávnenie občanov s verejnými činiteľmi a zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, nominantov a osôb spravujúcich, nakadajúcich s verejnými statkami.
  5. Zmena volebného systému na väčšinový s 99 obvodmi a možnosťou voliť aj nestraníkov a zníženie volebnej kaucie na 5000 Eur.
  6. Možnosť voleného zástupcu odvolať rovnakým počtom hlasov, aký získal pri voľbách cez petíciu.
  7. Zníženie počtu poslancov na nepárny počet (napr. 99) a zadefinovanie nominačných postov vo verejnej správe.
  8. Zníženie kvóra na vypísanie referenda na 1% počtu občanov žijúcich na území, ktorého sa referendum týka, termín vyhlásenia refenda sa predĺži na rok, aby sa mohla vyvolať celospoločenská debata (priestor vo verejnoprávnych médiách) a zrušenie kvóra pre vyhlasenie platnosti referenda.
  9. Zavedenie povinnosti zúčastniť san a voľbách s možnosťou nemám koho voliť = volím úradnícku vládu a následne zavedenie elektronických volieb a aj pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
  10. Zavedenie transparentných občanmi kontrolovateľmných výberových procesov (aby sa predišlo šitiu výberového procesu na mieru) na pozície vo verejnej správe a samospráve.
  11. Zúženie, zmodernizovanie, zelektronizovanie a vzájomné prepojenie inštitúcii verejnej správy. (Aby sa zjednodušila administrative a aby občan nemusel chodiť od úradu k úradu, aby sa zrýchlili a prepojili procesy inštitúcií verejnej správy a samosprávy, ušetrili verejné finančné prostriedky ako aj prostriedky a čas občanov.)
  12. Zúženie štátnej správy, zvýšenie jej efektivity modernizáciou a zavedením mechanizmov sledujúcich efektivitu práce (aj manažérov) a pravidelné zisťovanie spätnej väzby Štatistickým úradom a vytvorenie Centrálneho úradu sťažností občanov.
  13. Zavedenie štatistického zisťovania národnosti, rasy, štátnej príslušnosti pri každom styku so verejnou správou, samosprávou a štátnymi inštitúciami a orgánmi s cieľom zabrániť akejkoľvek diskriminácií vo vzťahu občan štát.
  14. Zavedenie manažérskych zmlúv v štátnych podnikoch pre vrcholových manažérov, kde plat a bonusy budú pevne napojené na hospodárenie štátneho podniku.
  15. Zavedenie zásady: jeden človek, jeden verejný mandát, jeden plat.
  16. Odsúdenie a potrestanie verejných činiteľov, ktorí boli účastníkmi v kauzách, kde sa vytuneloval, či okradol štát, zhabanie ich majetku a výkon trestu vo väzenských pracovných táboroch. Zavedenie zákona a trestu za zneužitie moci verejného činiteľa použiteľného pri korupcii.
  17. Zavedenie mechanizmov vzájomnej kontroly výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a zachovanie určitej miery nezávislosti navzájom. Tj. Verejné voľby sudcov do najvyšších súdnych orgánov spojených s voľbami do NRSR.
  18. Zlepšenie vymožiteľnosti práva stanovením presných časových harmonogramov a max. časovej dlžky a výšky peňažných výdavkov na súdne konanie.
  19. Zavedenie verejných pojednávaní a kamerových systémov do každej súdnej siene a online prenosov na stránke MS SR.
  20. Nadobudnúť do vlastníctva štátu prirodzené sieťové monopoly, aby sa predišlo zneužitiu dominantného postavenia na trhu, spravovať siete a vpúšťať do nich za paušálne poplatky poskytovateľov služieb a tým dosiahnuť rovnosť príležitostí aj v týchto sektoroch.
  21. Podpora malých a stredných podnikateľov so sídlom na Slovensku.
  22. Zavedenie princípu: Kto poruší právo druhého, automaticky sa vzdáva práva svojho. Zvýšenie trestov a zavedenie trestu verejných prác pre každého väzňa, aby sa nemrhali verejné financie na takéto živly.
  23. Zavedenie preukazovania nadobudnutého majetku a to i pri dedení, ešte pred prevodom dedičského podielu zdokladovať, že majetok bol nadobudnutý z riadnych a zdanených príjmov. V pripade daru, že darca tieto prostriedky nadobudol z riadnych a zdanených príjmov. Povinnosť finančnej polície robiť kontrolu cez kataster a evidenciu motorových vozidiel.
  24. Zváženie zotrvania v EÚ a skôr prestup do EFTA = Európskeho združenia voľného obchodu.
  25. Zriadenie verejnoprávneho TV aj rozhlasového kanálu a online prenosov na stránkach jednotlivých ministerstiev a vlády, kde sa budú prenášať prenosy NRSR, verejných podujatí, zameraný na verejné dianie a politiku s cieľom priblížiť verejné dianie bližšie k občanovi.
  26. Odluka cirkvi od štátu, súpis jej majetku a jej zdanenie
  27. Zníženie dane a zmena daňového systému na priamy elektronický, kde každý podnikateľ bude musieť mať základný účet v štátnej centrálnej banke, kde bude uskutočňovať obrat a daň sa bude platiť z nej menej predpoklad max do 7%.

V prípade akýchkoľvek pripomienok, prosím, neváhajte pridať svoj postreh. Ďakujeme.

www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo silné zemetrasenie, evakuovali školy. Otrasy cítili aj Atény

29.03.2024 11:04, aktualizované: 12:41

Obyvatelia regiónu Olympia hovorili o veľmi silných otrasoch.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1601022x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu