Založ si blog

Kríza dokonalý podvod mocných kapitalistov parazitujúcich na práci ostatných pracujúcich občanov.

Hovorí sa, že silný veľa znesie. Z tohto pohľadu sú silní práve tí (pracujúci), na ktorých pleciach stojí celá kapitalistická pyramída. Každý si už asi stihol všimnúť, že alokácia kapitálu a teda aj spravodlivého ocenenia práce v takejto pyramíde je veľmi nerovnomerná a závisí od postavenia v nej. Toto postavenie nanešťastie neodzrkadľuje hodnotu práce, či prospechu človeka pre spoločnosť, ale skôr akúsi charakterovú spriaznenosť či vzájomnosť v rámci vrstvy. To znamená, že bohatí a mocní si nepustia k sebe chudobného a nedajú mu teda rovnaké práva, aj keby bol akokoľvek vzdelaný, šikovný či prospešný pre spoločnosť, pokiaľ nemá rovnaké charakterové črty.

Riadiaci sa hesla vrana k vrane sadá, ide tu skôr o istú spriaznenosť na úrovni životného presvedčenia. Kde ľudia bez empatie k ostatným, preto ľahšie rozhodujú sa a následne oceňujúci túto rozhodnosť ako pozitívnu vlastnosť, či kde ľudia ľahko meniaci názory podľa toho, čo je výhodné sa zase pokladajú za flexibilných, sa zgrupujú na vrchole hierarchickej pyramídy moci a alokácie kapitálu. V každom prípade ide o zvrátenosť, kde vlastne humánne negatívne vlastnosti sú ocenené a považované za pozitívne hoci len pre malú skupinku, hlavné je, že pre tú správnu, ktorá je pri moci.

A prečo je kríza podvod? Lebo vlastne ani nemusela byť. Neverím, že ekonómovia sú takí hlúpi, že by si nevedeli vypočítať a domyslieť vzťahy, kde sa úrokom odčerpávajú peniaze z reálnej ekonomiky prostredníctvom úverov, pôžičiek, machináciami a špekuláciami na sekundárnych hedgových a akciových trhoch a teda od väčšiny obyvateľov k menšine vlastniacej či vyrábajúcej kapitál.

Pripomeniem len, že kapitál je síce jedným z výrobných prostriedkov, ale to len preto, že má pomôcť pri výmene. V podstate sa bez neho dá vyrobiť hocičo. Lebo ľudský kapitál a materiál je to, čo je nevyhnutné k produkovaniu novej hodnoty. Kapitál (= peniaze) slúži len na ocenenie a uľahčenie výmeny teda, je to fiktívny faktor. Tento faktor sa dá nahradiť hocakou zmenkou, papierom, ktorý bude akceptovateľný druhou stranou.

Kríza nemusela byť, keby si vedúci štátov plnili svoju úlohu slúžiť svojim štátom a uvedomili si, že ekonomiky nemôžu donekonečna rásť (najmä nie v prípade, že čoraz menej a menej kapitálu je alokovaného do reálnej ekonomiky k občanom), že trh všetko sám nevyrieši správne a spravodlivo (áno, nejako to vyrieši, vždy sa nájde niekto, kto sa o to postará, ale vo svoj prospech, ako to robí momentálne banková lobby). Minimálne sa nesmie stať ako sa stalo, že predstavitelia štátov sú v područí vlastníkov kapitálu a tým aj ich voliči, teda celé národy, štáty. Ich diletantizmus hraničí až s tajnou spoluprácou na nejakom väčšom pláne, kde sa upevní moc mocným a svet sa rozdelí na ľudí rovnejších z tajnej riadiacej skupinky a divadelné štáty, kde občania konajú len to, čo im je dovolené z hora. Nemyslím tým od Boha, či inej nadprirodzenej moci.

Ako sa tomu vyhnúť nájdete na www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600868x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu