Založ si blog

Re(e)volúcia

Svet rovnako ako aj malé spoločenstvá zažívajú z času na čas obdobia vzostupu nasledované prepadom. U nás sa tak dialo a deje tiež. Nielen v ekonomickej sfére, rovnako aj politickej a morálnej. Národ je taký silný ako jeho najslabšie spojivo, teda ako jednotlivec. A aký je u nás jednotlivec?

Z toho všetkého, čo na jeho plecia dopadlo počas rokov, ako nato reagoval a ako sa s tým zmieril, môžeme pozerať, že Slovák, ale lepšie občan SR, je pracovitý, dôverčivý, apatický na akúkoľvek bolesť, či krivdu a z väčšej časti konzervatívny, pridržiavajúci sa paradigiem a dogiem.

Avšak ak chceme napredovať ďalej musíme zahodiť zábrany a pozrieť sa na svet, v ktorom žijeme pragmatickými, triezvymi očami. Musíme padnúť na samé dno, aby sme to videli, že tadiaľto cesta nevedie? Kde musí začať re(e)volúcia? Kto ju bude viesť? Odpoveď je v nás?

Nie je hanba si priznať chybu. Nepresviedčajme sa, že rastieme, ak Vám rozum vraví opak. Čísla nie sú všetko. Tie nedokážu povedať či sme ako krajina či národ postúpili vyššie či už sa pozrieme na životnú úroveň, alebo na morálnu. Potrebujeme sa vzbúriť proti svojej utkvelej predstave, že sme sa nechali klamať, že sme boli podvedení, že sme závislí, že sa bojíme. Ak si to priznáme, neznamená, že sme prehrali, že sme horší. Práve naopak. Iba silný jedinec, národ, krajina si vie uznať chybu a napraviť ju. Alebo je lepšie sa presviedčať, že sme neomylní a žiť v omyle až kým bude neskoro?

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604673x
Priemerná čítanosť článkov: 3867x

Autor blogu