Založ si blog

Platové zákony (Majú iba lekári a sestričky nárok na lepší plat? )

Rovnosť ľudí pred zákonom a rovnaké podmienky pre všetkých, to pre mňa znamená demokracia. Dnes však vidíme úplný opak. Kým všetky profesie na Slovensku majú stanovenú nanajvýš minimálnu mzdu ako ochranu proti zneužitiu zamestnávateľmi, ktorí počas vysokej nezamestnanosti argumentujú zamestnancom slovami: „Nepáči sa ti? Na ulici čaká ďalších päťdesiat na tvoje miesto!“, tak lekári a sestričky si vydobili platový zákon nad rámec ostatných. Áno, SMER prišiel s iniciatívou rozšíriť tento zákon aj na ostatných zdravotníckych pracovníkov, ale kde sú ostatné profesie? Sú ostatní menejcenní?

Neviem ako vy, ale mne sa zdá, že je to aj napriek tomu, že lekárov a sestričky si vážim, že takéto postavenie by mali mať, buď všetci, alebo nikto. Že ak by sa také niečo stalo, tak by sme nemali na platy pre nikoho? Možno áno, ale prečo? Lebo s verejnými prostriedkami sa nakladá netransparentne a neefektívne a podnikateľské prostredie v hospodárstve je v marazme už 20 rokov. A všetci vieme, že je to pre rozpredanie bývalých zlatých vajec divokým mafiánskym podnikateľom, nefunkčnej justícii, slabých bezpečnostných služieb a pre vysoký stupeň korupcie a tým aj rozkrádania na najvyšších miestach, čo zabraňuje rovnomernej distribúcii finančných prostriedkov v tejto pyramíde na nižšie vrstvy.

Dámy a páni, práce a ľudských zdrojov je dosť, peňazí tiež, len tie sa musia dostať aj do reálnej ekonomiky k pracujúcim. Veľmi by som bol zvedavý ako by sa zatvárili boháči, kapitalisti, či oligarchovia (na mene nezáleží), keby pracujúci na Slovensku na dva dni prestali pracovať. Možno by si vtedy uvedomili, že peniaze nie sú všetko. Ale kým si to hlavne my pracujúci neuvedomíme, tak tých hore nezobudíme. Taký generálny štrajk a následne zavedenie platových zákonov pre všetkých v štátnej sfére a zvýšenie min. mzdy a zlepšenie podnikateľského prostredia v súkromnej by nezaškodilo. Koho už baví byť chudobným štátom Európy pre neschopných skorumpovaných vládcov?

Je rozdiel prežívať zo dňa na deň so 400-500 Eurami mesačne na Slovensku pri rovnakých cenách ako v bohatej Európe, ako s platom 1000-1500 Eur za rovnakú prácu v len o kúsok ďalej. Prečo aj keď to všetci vieme, hovoríme o tom 20 rokov, politici to sľubujú, nakoniec s tým nič nespravia? Či ich chamtivosť je až taká silná, že tak ľahko porazí dobrý úmysel?

www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

anketa kandidati-kolaz

Veľká prezidentská anketa: Aké majú plány so Slovenskom a čo odkazujú mladým? Kandidáti odpovedali aj na to, kde budú bývať alebo či využijú vládny špeciál súkromne

19.03.2024 06:00

Kandidáti pre Pravdu opísali svoju víziu, predstavu o tom, aký má byť prezident a odpovedali na 19 kľúčových hodnotových otázok.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1599761x
Priemerná čítanosť článkov: 3855x

Autor blogu