Založ si blog

Tri dôvody prečo vo svete vyhráva zlo, amorálnosť a živočíšnosť

Nebudem tu písať pesimistické názory, ale skúsim pragmaticky opísať pár dôvodov, prečo dobro, morálka a ľudskosť v boji jeden na jedného vždy prehrávajú nad zlom, amorálnosťou a živočíšnosťou. Príkladov môžete nájsť a uviesť kopu, od osobných, keď vás podrazí priateľ, či v spoločenských, keď vás podráža vlastná vláda.

Nasledujúce dôvody nebudú síce všetky (očakávam, že ma mnoho z vás doplní), ale pomôžu uvedomiť si, prečo dobro, morálka a ľudskosť (ďalej len DMĽ) v súčasnom svete prehráva so zlom, amorálnosťou a živočíšnosťou (ZAŽ). Je to možno prvý pokus niečo také dať do jedného článku (u mňa osobne určite). Možno sa mnoho z vás s mojim názorom nebude stotožňovať, no rozprúdi aspoň vaše myšlienky. Čo je hlavný cieľ.

  1. dôvod: DMĽ človek verí v samonápravu a preto ustupuje a skôr pasívne šíri svoj postoj k ZAŽ človeku v dobrom úmysle, že sa ten sa uvedomí a napraví. No ZAŽ človek sa nemá prečo naprávať, keď sa mu vyhovuje. Naproti on šíri svoj postoj aktívnejšie, okázalejšie a nebojácnejšie.
  2. dôvod: Je preto ľahšie byť ZAŽ človekom ako DMĽ človekom, lebo ZAŽ človek musí vedieť iba príjmať a chváliť sa tým, naproti tomu DMĽ človek musí vedieť rozdávať, odpúšťať a uskromniť sa.
  3. dôvod: Charakterové vlastnosti DMĽ človeka ako poctivosť, solidarita, uvedomelosť, morálnosť, ľudskosť, chápavosť, súcit, skromnosť sa v súčasnom systéme neoceňujú, naopak vlastnosti ZAŽ človeka ako dravosť, rozhodnosť, sebeckosť, bezcitnosť, chamtivosť, amorálnosť, živočíšnosť sú odmeňované a chápané v rámci systému ako pozitívne pre hospodársky rozvoj.

Kde teda tkvie zlo a kde dobro? V uvedomení si náši vlastných skutkov a ich dosahu na okolie a daru slobodnej vôle. Nie, Boh a ani Diabol s nami na Zemi hýbu, nie oni nám stanovujú náš osud. Len my sami sme strojcami svojho osudu. Len nevedomí hľadá príčiny svojho zlyhania vonku, a len vedomí si pripustí vlastnú váhu zlyhania podmienenú určitou váhou okolím.

Keď sa vám zdá, že každým dňom sa viac a viac približujeme k apokalypse a že svet sa rúti do záhuby, skúste si predstaviť ako by vyzerala Zem, keby na nej ľudia vymreli po nejakej katastrofe. Ostao by po nás dobro alebo zlo? Nič iba prázdny priestor pre ďalšie dobré a zlé rozhodnutia, dobré a zlé interakcie iných. Človek je nositeľom a hodnotiteľom dobra, morálky a ľudskosti, rovnako ako zla, amorálnosti a živočíšnosti.

Je len na nás, ktorú stranu si vyberieme. Skúste sa započúvať do svojho vnútorného hlasu v tichosti a kľude, čo vám povie, ak ho ešte dokážete vnímať…

 

www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

FTX Bankman Fried

Zakladateľ kryptomenovej burzy FTX ide na 25 rokov do väzenia, klientov obral o 10 miliárd dolárov

28.03.2024 17:13, aktualizované: 17:41

Americká justícia označila prípad za jeden z najväčších podvodov v americkej histórii.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600805x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu