Založ si blog

. generačná genéza na Slovensku.

Predávanie znalostí, skúseností či národného bohatstva. Kto ho vyrobil a prečo už je preč?

Zložité otázky, na ktoré sa v nasledujúcich riadkoch pokúsim načrtnúť odpoveď generačnou perspektívou. Odpovede v istom zmysle tkvú v prostredí, z ktorých jednotlivé generácie vzišli. Aké základy jednotlivé generácie mali, ako zmenili svet a ako ho predali ďalej.

Dalo by sa začať hlboko v minulosti, ale pre potreby tohto článku začnem generáciou detí rokoch 1880-1910.

Pozn.1: Roky generácií sú orientačné (+/-10 rokov) – medzigenerácia

Pozn.2: Samozrejme v každej generácií existujú výnimky. Pozitívnym výnimkám samozrejme patrí moje uznanie.1880-1910

Generácia detí 1880 – 1910

Ich realizačný vrchol 30-40 rok života spadá do obdobia 1915 – 1945. Ich podpis badať v svete obdobia medzivojnového. Táto generácia poznačená násilnou maďarizáciou, po prvej svetovej vojne povstala a vytvorila prvý spoločný štát Čechov a Slovákov. Výsledkom bola Masarykova demokracia, kedy Československá republika patrila k najvyspelejším krajinám sveta. Žiaľ, vieme ako to skončilo. Druhou svetovou vojnou a delením mladej demokracie väčšími demokraciami.

Generácia detí 1920 – 1940

Vrcholný potenciál spadá do obdobia komunizmu na Slovensku. Ich sympatie k tejto1920-1940 novej doktríne a oddanosť v budovaní socializmu tkviú možno práve v sklamaní z medzinárodnej demokracie – spoločenstva, ktoré ponechali napospas Československo Nacistickému Nemecku. Táto generácia asi najviac vybudovala. Dopravnú a energetickú infraštruktúru, bytový fond, sieť zdravotných stredísk, fabrík a družstiev aj v tých najvzdialenejších oblastiach krajiny. Dnes však živorí z dôchodkov, ktoré im vypočítali ich synovia…

Generácia detí 1945 – 1975  

Deti komunizmu. Generácia, ktorá žila v dostatku základných potrieb a relatívnej stability. 1950-1975Nezažila hrôzy vojny, ale žila v neustálom vnútornom napätí jadrového veku a vzájomného sledovania. Celoživotné stabilné pracovné miesta, štátne byty, relatívne štedrá sociálna politika a malé rozdiely v príjmoch boli podmienené poslušnosťou k režimu. To viedlo túto generáciu k túžbe po absolútnej slobode pretavenej následne v rokoch 1990-2005 do fázy divokého kapitalizmu. Delenia verejného majetku súkromným osobám či jeho predaj zahraničným investorom. Výsledkom je mantra, že sloboda jednotlivca stojí nad slobodou más a dôsledky cítime v každodennom živote.

Generácia detí 1980 – 1995

Ako zhrnúť svoju generáciu? Možno slová ako prispôsobivosť k nestabilite. Rýchlosť a sklamanie z klamlivého imidžu vzorov detských čias. No možno najmarkantnejší rozdiel je, že naša generácia je najviac elektronicky zdatná. Boom v rozvoji internetu a mobilnej komunikácie, ako aj otvorenosť hraníc, spoznávanie kultúr a krajín, porovnávanie, nám pomáhajú strhávať masky bábkových politikov a ich skryté umysly. Podrobovanie rôznych Izmy a dogiem kritike je pre nás bežné. Ich1975-1990 vštepovanie s cieľom spraviť z nás poplatných novému kapitalistickému systému pre nás neplatia ako na predchádzajúce generácie. Delegovaná demokracia neodzrkadľuje náš postoj k transparentnosti a riadení štátu ako verejného podniku.

Tolerantnosť, otvorenosť a možno trocha ľahkovážnej nespútanosti. Takí sme a taký svet chceme. Tolerantný, transparentný, nehrajúci sa na niečo, čo nie je. Plný farieb, tolerantnosti a stability, ktorá nám bola v prospech pár jednotlivcov predchádzajúcej generácie ubraná.

Viem, že nie som najlepším príkladom svojej generácie, ale kto je, keď priemerný človek nejestvuje.  Viem, čo nechcem a čím sa riadim. „Nerob druhému to, čo nechceš, aby druhý tebe robil.“ Kým z generácie detí komunizmu vyrástli paradoxne pravičiari, kresťanskí demokrati, sociálni demokrati a liberáli, skrývajúci osobné záujmy za stranícke, dúfam, že naša generácia bude konať opak. Skrz osobnú zodpovednosť prinesie znovuzavedenie niečoho podobného ako sa pokúšali dubčekovci, aj keď sa to nebude volať socializmus s ľudskou tvárou.

Na záver si dovolím citovať Khaleda – sýrskeho aktivistu ako arabskej jari, lebo v nej vidím istú paralelu s našim snímaním politiky mladými.

„Vládcovia si mysleli, že mladí ľudia sa nestarajú o politiku. Nezbadali, že mládež o nej diskutuje , (nie však s nimi) ale medzi sebou (elektronicky).“   

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605858x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu