Založ si blog

Ako sa dnes vyváža kapitál zo Slovenska.

Je verejným tajomstvom, že prípady našich vlastných verejných zástupcov, ktorí sa ulakomili na verejný majetok po 89., sa potrestať ich nasledovníkmi konajúcimi podobne nepodarí z jednoduchého dôvodu.

Odsúdili by iba seba. Preto je zbytočné sa týmto zapodievať legálnou cestou a ďalej hľadať dôkazy, ktoré tu po privatizačných procesoch a zákazkách ostali len nepriame. O priame sa postarali ich priatelia na dôležitých miestach.awesome-brands-companies-600

Znepokojúcejšie však je zistenie, že tunelovanie Slovenska pokračuje aj naďalej. Oveľa sofistikovanjšou formou a samozrejme legálne. Preto nižšie opísaný postup nebude mať pred zákonom žiadne právne následky pre spomenuté subjekty, hoci každý rozumný človek to bude jasne považovať za slušne povedané zlodejinu.

Pre niektorých zainteresovaných to nebude ani nič nové a samozrejme budú tieto praktiky zapierať.

Ale verím, že existuje zopár takých, ktorí sa nebudú báť o tom verejne hovoriť, preto by som rád na nich týmto spôsobom apeloval, aby sa vyjadrili ako ľudia, občania SR, či sa s podobnými praktikami stretli a či takéto praktiky pomáhajú slovenskej ekonomike = občanom Slovenska, alebo len ďalej prehlbujú krízu, ktorá žiaľ len viac prehlbila rozdiely medzi bohatými a chudobnými.

 

Pár faktov na začiatok:

Veľké zahraničné investície podľa politikov priniesli na Slovensko prácu a kapitál. Preto, aby prišli sme im museli vytvoriť zákony na ich ochranu a otvoriť krajinu voči zahraničiu.

Výsledkom by preto mala byť nižšia nezamestnanosť a priblíženie sa k životnému štandardu starých štátov EÚ. No napriek množstvu zahraničných investícií sa s nezamestnosťou radíme na posledné priečky v EÚ (horšie sú len Grécko a Španielsko) a podobne sme na tom aj so mzdou, ktorá dosahuje 2-3 krát nižšie čísla ako staré štaty EÚ.

Ak chceme rozpoznať príčiny tohto stavu, nemali by sme hľadieť iba na úplatných verejných predstavitešov, lebo tí len plnili úlohu úplatných vojačikov.

 

Skúsme sa pozrieť a zanalizovať aké druhy zahraničných investícií sem prišli.

1. kategória = výrobné haly:

(Samsung, USSteel, Kia, PSA-Citroen, Volkswagen,…).

Priniesli prácu, ktorá bola pre nich v porovnaní s nákladmi práce v materských štátoch 2-3 krát nižšia a ešte na investíciu dostali daňové úľavy. Skúpili staré haly, alebo postavili krabičky na zelenej lúke a investovali do výrobných technológií..

2. kategória = servisné centrá:

(Dell, Lenovo, IBM, HP, Johnson Control, T-Systems,…)

Profitujúce znova z lacnejšej kvalifikovanej pracovnej sily ako v materských, alebo západných krajinách a tiež dostávajúcich daňové úľavy. Sídlia často v podnájme v busines centrách a investovali do sieťových technológií. Pracovný postup však aj tu je roydelený do dielčích prác ako pri stavaní auta. Know-how a rozhodovacie právomoci ostávajú v zahraničí.

3. kategória = na verejné zdroje napojené:

(DSSky, Zdravotné poisťovne – Dóvera, Union, iné poisťovne a banky,…)

Vstúpili do vytunelovaného no oddlženého bankového a poistného sektora a vytvorili finančnú schému, kde štát v ich prospech zákonmi vytvára klientelu a občania sa tak stávajú povinnými prispievateľmi do súkromných podnikov.

 

Ani toto nie je pre mnohých nič nové, ale bolo to potrebné popísať, aby čitateľ mal predstavu ako unikajú peniaze cez takéto spoločnosti mimo Slovenska.

Schéma je jednoduchá. Zisk, ktorý generujú ich dcéry koncernov tu na úspore nákladov no fakturujúcich plnú cenu v zahraničí, vyvážajú do daňových rajov (napr. Írsko) alebo priamo do materských krajín, kde tak dotujú vysokú životnú úroveň domácich resp.vykrývajú rozdiel v nákladoch a prijímoch. Vyvezený zisk, ktorý prevýšil ich investíciu, tak znižuje množstvo peňazí v obehu a nedovoľuje slovenskej ekonomike rásť. Čo tu ostáva, sú len nutné výdaje a to platy a nejaké náklady spojené s prevádzkou.

 

Len pre porovnanie:

Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia ani Taliansko nemajú tak liberálne zákony pre zahraničné investície. Buď sú tie investície viazané vysokými nákladmi pri opustení krajiny (odstupné pre zamestnancov), alebo sú na nich uvalené dane na transakcie prevádzajúce financie – zisk mimo krajiny.

 

Možno tento článok nepomôže Slovensku, ale vypovedá skrytú pravdu o tom, čo nás paradoxne tiež brzdí v rozvoji.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Rusko, Ukrajina, vojna na Ukrajine

Ficove reči o mieri vyvracia samotné Rusko. Trump môže byť v boji proti Putinovi tvrdší ako Biden, tvrdí generál Macko

26.04.2024 06:05

Peniaze na muníciu nepodporujú vojnu, ale prežitie Ukrajiny, hovorí generál Pavel Macko.

Kongres, USA

Pre CIA hodnotil politické riziká. Expert z Harvardu pre Pravdu vysvetlil, či USA hrozí občianska vojna

26.04.2024 06:00

Občianska vojna – Civil War (na Slovensku je v kinách pod názvom Kolaps) je už dva týždne na čele rebríčka najúspešnejších filmov v USA.

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605905x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu