Založ si blog

Akoby mohol vyzerať svet bez sociálneho cítenia / so sociálnym cítením.

Neexistoval by piratebay, uloz.to, csfd, facebook, weakileaks a kopec ďalších? Neexistovalo by všeobecné dostupné školstvo, zdravotníctvo, asfaltové cesty do každej usadlosti, dopravné spojenie a energetická a komunikačná infraštruktúra pre všetkých?

S najväčšou pravdepodobnosťou by to v takejto forme ako je to teraz nejestvovalo. Samozrejme môžete namietať, že cez dane a cez platby za internet a elektrinu nakoniec platíme aj za tieto služby nepriamo. Áno, máte pravdu. Nič nie je zadarmo. Otázka však znie, čo je efektívnejšie. Postaviť to za krátky čas zložením sa celého štátu/jeho obyvateľstva, alebo čakať kým nato bude mať súkromník financie? Je tu však možnosť, že súkromník je bohatší ako štát a tak by to mohol spraviť skôr ako štát, ale otázka je prečo, by tak robil. Má úplne inú motiváciu.

Súkromníci na voľnom trhu nemusia nič ako všeobecne prospešné, dostupné budovať. Budujú len to, čo im prinesie zisk. Teda skúste si predstaviť Slovensko, ako maličkú časť sveta, kde väčšina obyvateľov je koncentrovaná v mestách, pozdĺž hlavných trás, silne sociálne diferencovaná spoločnosť a kde takmer nejestvujú všeobecné ľudské práva. Veď prečo? Keď každý by na svojom uplatňoval tie svoje práva podľa zákona, čím väčší pán (majetkovo), tým silnejšie slovo a právo. O nejakej rovnosti príležitostí by sa asi mohlo hovoriť iba tak na úrovni konkrétnej sociálnej vrstvy. No rozvrstvenie spoločnosti by bolo najpravdepodobnejšie do pyramídy, kde vrchná skupina by vlastnila väčšinu zdrojov, kapitálu a mala najväčšiu moc (ak by neboli osvietení :)) a zvyšné vrstvy by stúpali početnosťou, chudobou, horším vzdelaním atď. smerom k podložiu pyramídy.

Opak si tiež v podstate viete predstaviť, keďže sme sa ho snažili počas socializmu dosiahnuť rovnosť všetkých a vo všetkom, no neúspešne. Dá sa povedať, že našťastie žiadna čistá ideológia sa nedá úplne implementovať do spoločnosti. Je to vždy iba utópia, ktorá nemôže fungovať bez istých podmienok ako napr. čistý liberalizmus/kapitalizmus môžu fungovať iba za podmienky, že všetci ľudia sú čistí sebci, individualisti a naopak čistý socializmus/komunizmus za podmienky, že všetci ľudia sú kolektivisti, spoločensky či prosociálne orientovaní.

Pretože spoločnosť nie je jednoliata v realite existuje iba mix týchto ideológií.

A v závislosti od toho, koľko prosociálneho verzus individuálneho v spoločnosti dominuje, takú vládu si spoločnosť volí.

Zastávam názor, že čo je verejné = spoločné = štátne, by malo byť spravované prosociálne orientovanými ľuďmi a teda aj komunálnymi princípmi (transparentne, verejnosti jasne viditeľné). Naopak to, čo je súkromné by malo byť riadené princípmi individualizmu a individualistami. Preto, že nik nie je čistý individualista a nikto čistý kolektivista/prososcialista, musia byť v každej z týchto sfér stanovené samoregulačné systémové obmedzenia a trestu za ich porušenie a tiež jasný vzťah medzi sebou navzájom.

Ako napr. pri štátnom, že štátny zamestnanec musí byť kontrolovaný verejnosťou stáva sa verejnou osobou, naopak súkromníkovi sa musí zabezpečiť dostatočná voľnosť či ochrana súkromia, no všetko v rámci zákona platiaceho pre všetkých bez výnimky.

Každé prenášanie financií bez protihodnoty medzi súkromnou a verejnou/štátnou sférou je na škodu. Vidíme to v prelievaní verejných financií do súkromných vrecák firmám spriaznených verejných činiteľov bez trestnoprávnej zodpovednosti za takéto činy. U súkromníkov stanovením si nadmerných marží za tovary a služby, predávaním potravín po záruke, klamaním zákazníkov a podobne pre dosiahnutie čo najvyšších ziskov.

Pretože pre spomínané problémy v nekontrolovateľnej súkromnej sfére je nutná verejná ochrana v podobe verejnej inštitúcie. Preto by sme nemali chcieť menej štátu, ale efektívnejší štát slúžiaci občanom, alebo presnejšie povedané, efektívnejších a na spoločenský prospech mysliacich a tak aj konajúcich verejných zástupcov. Nie je krátkozraké tvrdiť pre pár lumpov na verejných miestach, že štát je zlý vlastník. Nie je až arogantné to tvrdiť po tom, čo ich tam sami straníci dosadili?

Preto by sme skôr mali uvažovať, či politický systém, v ktorom žijeme, vyberá efektívne a správnych ľudí na verejné posty. Či oni následne efektívne narábajú s verejným majetkom. Či vykonávajú našu vôľu, alebo len svoju, ktorú im potvrdzujeme konaním podľa hesla: „Volím menšie zlo.“

Chcem voliť väčšie dobro, prospešnejšie nastavený systém pre Slovensko, pre jeho občanov. Používam vlastný rozum a mím vlastný kritický názor, ktorý mi žiaden externý tlak nevezme.

Chcem Slovensko pre jeho občanov! Chcem žiť nielen v milovanej krajine, ale aj v spravodlivej demokratickej republike. Chcem odvádzať dane aj odvody, ale chcem za ne primeranú verejnú službu. Chcem rovnaké práva pred súdom a rovnaký spravodlivý rozsudok ako to robia súdy v prípadoch verejných činiteľov a iných bohatých mafiánov. Chcem len to, čo sa nám za vyše dve desaťročia nasľubovalo. Chcem len slušný život a vy?

Viac o požiadavkách občanov na vládnuce špičky môžete nájsť TU na Charte OI SK a podporiť ju môžete TU.

Ďakujem, že Vám nie je jedno v akej spoločnosti žijete.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600851x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu