Založ si blog

Vychodiskom z krízy nie je sťaženie vstupu novým subjektom na trh a podpora veľkých.

V roku 2012 bolo na Slovensku viac ako 366 tis. živnostníkov, takmer 20 tis. slobodných povolaní, viac ako 7,5 tis. farmárov, takmer 150 tis. mikropodnikov, viac ako 11 tis. malých podnikov a viac ako 2,5 tis. stredných podnikov. Spolu viac ako 556 tis. subjektov malých a stredných podnikov.

Na zamestnanosti sa podieľali vyše 72,2 %. Teda z celkovej veľkosti pracovnej sily na Slovensku, ktorá je 2,725 mil., malé a stredné podniky zamestnávali teda v absolútnych číslach 1,967 mil. pracujúcich.

V štátnej správe je zamestnaných 13,3 % alebo 362 tis. pracujúcich.

Veľkých podnikov zamestnávajúcich nad 250 zamestnancov existovalo v 2012 roku 613 a tvorili len 14,5 % z pracovnej sily alebo 395 tis.

Vláda však namiesto väčšiny dotuje a podporuje menšinu. Prečo?

Aby zabezpečila dobrý imidž Slovenska ako otvorenej ekonomiky? Prečo podporuje iba tieto veľké exportérske firmy. Pre vrchné ani nie 1% podnikov najmä so zahraničnou účasťou, vláda choro deformuje domáci trh a ničí ho aj pracujúcim aj podnikajúcim na Slovensku.

Či už je to cez daňové úľavy, podporné programy a Eurofondy, cez byrokraciu až po udržiavanie umelej vysokej nezamestnanosti a tým nízkych platov/nákladov na mzdy.

Argument, že veľké firmy tvoria chrbticu našej ekonomiky u samostatne kriticky zmýšľajúcich neprejde z niekoľkých jednoduchých dôvodov.

1. V nedeformovanej ekonomike sa zaniknutý subjekt nahradí prirodzene novým, lebo účastníci na trhu sú flexibilní a to preto, že vstup na trh je jednoduchý a nejestvujú tu bariéry spojené s administratívnymi/byrokratickými nákladmi. Výsledkom je nezamestnanosť na úrovni prirodzenej, silnejšie konkurenčné prostredie, zvýšená kvalita a zvýšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti. To všetko prirodzenou cestou bez zásahu štátu do podnikov, v ktorých nemá žiadny podiel.

2. Vláda však musí v nedeformovanej ekonomike zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetky subjekty a ovládať monopolné strategické siete, ktoré prenajíma poskytovateľom služieb za rovnakých podmienok a tak dosiahnuť úsporu z rozsahu, zrušenie všetkých duplicít distribučných sietí v štáte a byť tak stabilizačným prvkom v ekonomike, čo zahraničné pobočky byť nedokážu.

Chápem však, že pre všetkých doterajších členov vlád (generáciu – česť výnimkám) vychovaných v inej dobe je toto ťažké iba pochopiť, nieto ešte uskutočniť.

No rovnako verím, že ako po zime príde jar, tak aj po dinosauro-pijaviciach príde ďalšia generácia nekorumpovateľných a pre blaho krajiny konajúca generácia. Generácia uvedomelých občanov vychovaných počas 25 ročnej doby bludov poznajúca jej nástrahy a schopná priniesť ozajstnú zmenu k demokracii = vláde ľudu.

Možno nie dnes, možno ani o rok, ale raz isto príde. Lebo na každú akciu sa nájde reakcia a ľudia pochopia, že slobodu im nik neuchráni, ak za ňu sami neustále nebojujú.

 

Sme za pokrok a pretrhanie starých štruktúr moci. Viac o projekte môžete nájsť TU, tiež ho môžete podporiť TU alebo sa podeliť s vaši názorom či lepším riešením. Čím viac nás bude, tým skôr sa zmena uskutoční. Ďakujem.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605940x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu