Založ si blog

Pravica, ľavica a liberalizmus na Slovensku. V skutočnosti slepé ideológie alebo len ich stranícky predsedovia.

Poriadok, autorita, individualizmus, zaručená ochrana vlastníckych práv, odmietanie zásahov štátu do ekonomiky, nacionalizmus, elitárstvo, centralizovanie moci – znaky pravicových strán, za ktoré sa pasujú strany ako SDKÚ-DS, KDH, Most-Híd, OKS, KDS.

Sloboda, rovnosť, bratstvo, ochrana slabších, decentralizácia moci, kolektivizmus, reforma – znaky ľavicových strán ako KSS, SMER-SD, SDĽ, ZRS, Zelení.

Kým pravica a ľavica sa zameriava na ekonomickú slobodu liberáli (u nás SaS) a ich protipól totalitári rozširujú politický pohľad o rozmer osobnej slobody. Už z ich názvu je jasné, ktorí stoja za aké osobné práva, preto to tu nebudem rozoberať.

Ak ste sa zamysleli, či tieto strany ozaj presadzujú tieto myšlienky aj v realite, zistíte, že tu existuje mnoho nezrovnalostí.

Pravičiari sa niekedy snažia o zapáčenie sa občanom a hája záujmy más, ľavičiari zase podporujú súkromné investície, liberáli sa správajú ako totalitári vo vnútri vlastnej strany atď. atď.

Práve tieto nezrovnalosti z nich robia populistov a elitárov. Populistov – tých, ktorí sa chcú zapáčiť ľuďom svojimi činmi a elitárov – tých, ktorí sa chcú zapáčiť bohatším, silnejším, mocnejším, výberovým.

Osobne sa nezaraďujem do žiadneho smeru. Lebo verím, že pravda je niekde uprostred. V správnej rovnováhe medzi osobnou slobodou a zákonmi túto slobodu ohraničujúcimi, medzi slobodnou rukou trhu a štátnymi zásahmi.

Všetky smery majú v niečom pravdu a v niečom nie. Niektoré ich požiadavky sú uskutočniteľné a niektoré utopistické. Preto cesta rovnováhy a teda výberu toho najlepšieho z týchto smerov je najsprávnejšia.

Štát ako pomyselný organizmus občanov by sa preto mal správať rovnako k súkromným osobám ako k verejným, rovnako k obchodným spoločnostiam ako k občanom. Nemal by uprednostňovať nikoho, ani seba, ani tých, ktorí ho riadia či spravujú z vôle ľudu, ani zahraničný kapitál ani domáci, ale mal by motivovať pracovitých a vychovávať lenivých k pracovitosti. Vôle, ktorá by nemala byť deformovaná byrokratickými prekážkami (povinné členstvo v strane, vysoké kaucie, jeden volebný obvod, stranícke nominácie).

Štát by mal chrániť základné občianske práva (základné ľudské, politické, hospodárske, sociálne, kultúrne práva), a zároveň udržiavať tie svoje (zatiaľ nedefinované).

Ktoré by však bolo potrebné stanoviť. Mohli by nimi byť práva založené na zásadách ako:

  • čo je štátne/verejné to je všetkých, (právo na ochranu komunálneho vlastníctva),
  • preto by sa štátne/verejné nemalo privatizovať, (právo na ochranu komunálneho vlastníctva pred odcudzením),
  • preto by v čele štátu/verejných inštitúcií by mali stáť iba zástupcovia ľudu a nie správcovia, (právo na občiansky nominované kontrolovateľné a odvolateľné vedenie)
  • preto povinnosti, ktoré z prevádzky štátnych inštitúcii pre občanov vyplývajú by mali byť celospoločenským konsenzom a nie rozhodnutím strany, (právo na spoločenskú diskusiu a možnosť ovplyvnenia smerovania štátu),
  • preto by sa zástupcovia mali brať na osobnú zodpovednosť pri nezrovnalostiach ich sľubov a skutkov, (právo na ochranu pred osobným zneužitím vedenia),
  • preto by malo byť čo najviac z rozhodovania v štátnom/verejnom sektore verejných a transparentných, (právo na jasné informácie a procesy v štátnej organizácii).

Od 1947 do 1989 sme tu mali prakticky vládu jednej strany, od 1989 doteraz vládu niekoľkých strán, ale vládu ľudu teda DEMOKRACIU sme tu žiaľ nikdy nemali a ani nedosiahli.

Pritom technológie, aj spôsoby ako skutočnú DEMOKRACIU uskutočniť tu existujú. Už len tá povestná politická a zdá sa, že aj občianska vôľa chýba.

Aj keď by som sa rád aspoň v jednej časti predchádzajúcej vety mýlil.

 

Viac o projekte môžete nájsť TU a tiež sa môžete pridať TU.

Alebo ak sa Vám tieto články páčia, alebo Vás niečim zaujali, môžete viac nájsť na Twitteri pod menom – martin david fedorko.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604580x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu