Založ si blog

Niečo ešte stále smrdí v (súčasnom) justičnom systéme

Kauza Cervanová. Páchatelia odsúdení, ale dôkazy vágne. Od 1976 a konečného procesu v 1981 ubehlo viac ako tridsať rokov, ale detaily a skutočná pravda je nejako stále zahalená rúškom tajomstva. Podporeného utajovaním aktérov. kompetentných orgánov a podivným správaním sa súdneho systému, ktorý nebral ohľad na všetkých svedkov.

Na pozadí príbehu mladej dievčiny a siedmych obvinených sa zrkadlí Slovenský justičný systém. Systém, na ktorý sa máme spoliehať, že sa bude všemožne snažiť o spravodlivosť. Spravodlivosť jasnú, čistú a nepokrivenú.

A to presne má ešte stále aj po nástupe nového zriadenia práve spoločné kauza Cervanová aj s novou kauzou Gorila.

Podobne ako vtedy, relevantných svedkov nechceli vypočuť, ani teraz nechcú zbaviť mlčanlivosti korunného svedka. Svedka, ktorý môže vniesť do prípadu viac svetla, ako potrebujú.

Kto v demokratickej spoločnosti potrebuje neustále tajiť a zahmlievať, neustále držať pod zámkou fakty, ktoré môžu odhaliť pravdu? Pravdu, ktorá nás zaujíma, ktorá je základom pre fungovanie spravodlivej spoločnosti.

Kto z nás si môže byť istý, že cez takýto systéme nebudú pošliapané jeho práva? Kto z nás si môže byť istý, že ozajstní vinníci nebehajú po slobode, kým nevinní trpia za nich?

Možno zajtra to budeš ty, hoci dnes si ešte žiješ svoj bezstarostný život. Život, ktorý je tak vzácny a jedinečný. Najväčším nepriateľom demokracie a spravodlivosti je apatia más.

Apatia spoločnosti, ktorej patria práva (ne)deformované v prospech malej aktívnej oligarchickej menšiny stojacej za rúškom tajomstva systému.

 

Viac môžete nájsť TU a tiež sa môžete pridať TU.

Alebo ak sa Vám moje články páčia, alebo Vás niečim zaujali, môžete ma nájsť na Twitteri pod menom – martin david fedorko.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600773x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu