Založ si blog

Keď nemám, čo tajiť, nemám, čo skrývať. (venované verejným činiteľom)

Táto veta Dušana Jarjabka vystihujúca základ transparentnosti mi rezonuje v hlave doteraz.

Trocha zafantazírujem. Skúsme si predstaviť, ak by sa táto veta zakonponovala do ústavy SR aspoň pre verejný sektor. Čo by to znamenalo?

 

Predpokladám, že:

– verejní činitelia by museli predkladať podrobné vlastníctvo majetku, čo by následne zabraňovalo korupcii,

– kupčenie s hlasmi poslancov by bolo minulosťou, lebo tajné voľby by neexistovali,

– verejné obstarávania by boli efektívnejšie, ich podmienky jasné a ponuky transparentné od známych úspešných vlastníkov firiem,

– strany by stratili štatút s.r.očky, kde sa zodpovednosť za chybné rozhodnutia nejako stratí, ale bolo by možné brať konkrétnu osobu na zodpovednosť.

 

A to je predsa to, čo nás trápi v tomto štáte, či nie? Menšia korupcia, nemšie náklady na verejnú správu, nižšie dane, vyššia domáca spotreba, úspory a investície a následne silnejšie hospodárstvo.

Kým si nenalejú čistého vína verejní činitelia (najmä politici) a nezačnú od seba, darmo budú robiť kozmetické zákony slúžiace na odchyt malých rýb a s veľkými kaprami budú robiť biznis. Či zabudli komu sa zodpovedajú?

 

Čoho sa bojíte verejní činitelia, ak máte čisté svedomie? Ak ste svoj majetok nadobudli poctivo?

Prečo poslanci volíte tajne? Čoho sa bojíte? Či neviete zdôvodniť svoje rozhodnutie? Dokážete voliť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia nezávisle? Prečo počúvate diktát strany?

Prečo sa bojíte zverejniť jasné podmienky súťaže a verejné ponuky na nahliadnutie pre občanov ešte pred ich podpisom? Prečo starostovia, primátori a ostatní verejní šafárnici skrývate takéto zákazky za nefukčné stránky, nefrekventované vývesky a na veľmi krátku dobu?

Prečo strany nezverejníte všetky svoje príjmy a nevymenujete vašich sponzorov? Čoho sa bojíte, ak máte všetko v poriadku?

 

Ľudí nezaujímajú vaše pseudodôvody prečo sa to nedá a že to zákon neustanovuje. Lebo kto nemá, čo tajiť, nemá, čo skrývať a preto môže ísť aj nad rámec zákona.

Hoci všetko toto sú iba nepriame dôkazy, že verejní činitelia majúci slúžiť občanom, občanom taja, čo sa deje s verejným majetkom a rovnako taja aj svoje vlastné pozadie ovplyvňujúce ich rozhodnutia, verím, že sa to zmení k lepšiemu.

Buď akciou zhora, alebo zdola. Za súčasný stav si môžeme sami, lebo sme svojou nečinnosťou dali šancu zlu sa rozšíriť do ozrutných rozmerov, kde ani totalita nesiahala.

 

Všetkým protikorupčne naladeným nielen slovom ale aj skutkom príjemný deň :)

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa

Irán, armáda

Explózie v Iráne. Predstavitelia USA uviedli, že je to izraelská odveta, strany konflliktu zatiaľ mlčia

19.04.2024 05:45

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán ako odvetu za jeho úder, uviedli pre americké médiá nemenovaní predstavitelia USA.

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604080x
Priemerná čítanosť článkov: 3865x

Autor blogu