Založ si blog

Rebríček najnehospodárnejších vlád (1. Ficovci, 2. Dzurindovci, 3. Mečiarovci)

Pre výpočet nasledujúcich dát boli použité údaje zo zdrojov: Ministerstvo financii SR, Štatistický úrad SR, Fond Národného Majetku a Slovenský pozemkový fond. Dáta boli prevedené na USD a kumulované za jednotlivé vlády.

Keďže predpokladám, že zhodnotiť si vie každý podľa osobných skúseností (teda relatívne), čo ktorá vláda priniesla prospešné okrem toho ako dovolila vysať kapitál zo Slovenska.

Isto každého rebríček bude na základe toho rôzny. Napr. niekto môže považovať reformu verejej správy, daňovú reformu alebo reformu zdravotníctva (nedokončenú) za prospešnú, iný za zbytočnú, niekto môže považovať výstavbu diaľnic za efektívnu a iný totálnu zlodejinu. Preto to nechávam ďalej na vás.

Osobne som za jednoduchý prístup porovnania vstupov a výstupov. Toho, čo sme im dali, čo sa predalo a čo sa dosiahlo, postavilo a čo v konečnom dôsledku z toho máme.

Aj preto, že som bol sám zvedavý koľko sa z “chudobného” Slovenska vylialo, som zostavil nasledujúci graf. Dáta však ani za jednu vládu nevyzerajú ružovo.

Už len posledná poznámka aký vzorec bol použitý:

Stav bežného účtu + Zahraničné investície + vyššia hodnota zo Salda štátneho rozpočtu/verejného rozpočtu + Rezervné aktíva NBS – Zahraničná zadĺženosť + Devízové rezervy NBS – vyššia hodnota z Kúpnej/Účtovnej ceny privatizovaného majetku = HOSPODÁRNOSŤ VLÁDY  (USD)

Mínusová hodnota znamená, že toľko mld. sa premrhalo, alebo dá sa povedať, že o toľko krajinu ochudobnili.

Poznámka: Hodnoty v grafe dva vynásobte 1000 krát (ospravedlňujem sa, že chýba hodnotová os).

 

Podrobnejšie nabudúce…

 

PS: Tak koho ideme voliť nabuduce?

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1601036x
Priemerná čítanosť článkov: 3858x

Autor blogu