Založ si blog

Keď si volení zástupcovia (mocní) nahrávajú alebo keď ruka ruku myje. . .

…potom žiadna koncepcia voľného trhu, ani riadeného nefunguje. Problém je v infiltrácii systému takýmito ľuďmi, ktorí svojim postavením rozhodujú o veciach verejných či štátnych a zároveň o ne súťažia (ak nie priamo, tak cez rodinu, známych). Aby sa tomuto stavu predišlo vznikli pred niekoľkými rokmi úrady kontroly či výbory pre nezlučiteľnosť funkcií a podobné. Ako si plnia svoju funkciu? Asi ste si všimli aj sami.

Dôvodov môže byť veľa. Jedným môže byť, že do vedúcich funkcií takýchto úradov, či výborov sa vedúci dosadzujú, či dostávajú práve tí, ktorí by mali byť kontrolovaní a v takých prípadoch sa ctí pravidlo, nerobme si napriek a neznepríjemňujme si život, veď ktovie kedy takúto zhovievavosť, či privretie očí nebude ten či onen kamarát alebo ja potrebovať.

Existujú však aj iné dva spôsoby ako túto chorú prepojenosť preťať.  Jednou je otvoriť proces rozhodovania, zverejniť ho a umožniť každému občanovi prístup k nahliadnutiu v každom momente a čase prostredníctvom automatického zverejňovania priebežných správ na príslušnom portály úradu, ktorého sa to týka. To všetko v duchu, kto koná správne, kontroly sa nebojí.

Druhou možnosťou je, čo najviac prepojené štruktúry zbaviť viacpostových nominantov a zaviesť mechanizmus priamej voľby občanmi a nie prostredníctvom volených zástupcov. Tým sme dali počas dvadsiatich rokov až príliš voľnú a mocnú ruku bez zodpovednosti za spôsobené škody.

Žiadna z nich nie je nerealizovateľná. Pretože pre prvú existujú technológie ako aj schopní ľudia a pre druhú tiež nie je ťažké niečo také vytvoriť. Jediné problémy vynikajú pri tých, ktorí sú pri moci. Totiž na takéto kroky nejestvuje politická vôľa. Prečo? Lebo sa jednoducho boja straty moci, že ich biznis prestane byť ziskový, že sa v zdravom systéme neuplatnia.

Preto za obranu nefunkčného systému divokej neriadenej parlamentnej demokracie budú využívať všetky možné prostriedky. Od dezinformácie, poloprávd, diskreditácie, klamlivého marketingu, propagandu šírenú cez spriaznené média. Majme preto oči otvorené, lebo oni sa sami odhalia svojimi klamstvami, strachom z poctivej práce, strachom z kontroly.

Verím, že pravda a spravodlivosť sa konfrontácie neboja, aj preto sa od klamárov či nespravodlivých nikdy priamej odpovede nedočkáme.

Aby krivdy boli potrestané a štát začal slúžiť občanom, prispejte svojim názorom aj vy na OI SK.

ĎAKUJEM :)

 

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604054x
Priemerná čítanosť článkov: 3865x

Autor blogu