Založ si blog

Spravodlivosť existuje iba v rozprávkach. Vie to aj Bezák a Vatikán. To však neznamená, že by sme mali rezignovať na jej uskutočnenie v praxi.

Každé vylepšenie, každý skôčik v pred najprv existoval ako myšlienka. Niekedy tá myšlienka bola tak neuveriteľná, že sa jej vtedajší ľudia žijúci vo vtedajšom status quo s ohraničeným myslením smiali. Ale časom sa jej prínos ukázal ako prospešný a všetci si tú myšlienku osvojili. Tak sa realizovali pokrokové myšlienky v oblasti technického pokroku, ale aj sociálneho, či mentálneho. Kto by v 18.-19.storočí povedal, že bude existovať všeobecné volebné právo v 20.-21.storočí?

Aj katolícka cirkev sa počas stáročí musela vysporiadať s rastúcim kritickým myslením veriacich a transformovať sa na inú inštitúciu ako bola na začiatku. Dnes možno viac ako inokedy sa veriaci aj neveriaci pozerajú na cirkev s nádejov na vysvetlenie, čo sa stalo a prečo, keď sa robia rošády s ich pastiermi. Už nestačí cirkvi vyhlásiť, že toto je vôľa božia. Takéto klišé už dávno nefunguje a kým si to neuvedomia ani naši vedúci štátu, tak budú získavať v očiach občanov nedôveru, rovnako ako predstavitelia skostnatelej cirkvi.

Sú dnes kompetentní schopní rozpoznať túto potrebu? Sme schopní na nich vyvinúť tlak, aby sme dostali aspoň rozumné vysvetlenie? Sme schopný rozpoznať nové pokrokové myšlienky v spleti bludu, dogiem, paradigiem a stereotypu, na ktorý sme si už zvykli a sme na ňom závislí? Možno aj naša rozprávka o spravodlivosti (nielen v cirkvi samotnej, ktorá sa pasuje do role jedinej neomylnej a spravodlivej) a občianskom štáte, ktorá sa nám dnes zdá taka naivná a neuskutočniteľná o niekoľko rokov bude realitou a nám sa budú smiať naše deti rovnako, ako sa smejeme dnes my z ľudí 18.-19.storočia, ktorí si mysleli, že právo voliť majú iba majetní, šľachta a vzdelaní.

Občianska Iniciatíva SK

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Juraj Blanár

Blanár nepodporí možné sankcie, ktoré by zasiahli viac občanov SR ako Irán

16.04.2024 15:29

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ majú rokovať o možnom uvalení sankcií na Irán v súvislosti s jeho víkendovým útokom na Izrael.

Podvod

Fanúšikovia hokeja, pozor. Neznámy páchateľ ponúka na internetovom portáli falošné lístky na MS

16.04.2024 15:11

Vystupuje pod rôznymi menami, s rôznymi telefónnymi číslami a uvádza odlišné bankové účty, na ktoré žiada zaslať peniaze.

Russia Ukraine War

Chýbali rakety, zničili elektráreň. Zelenskyj sa hnevá, že Ukrajine chýba ochrana, akú dostal Izrael

16.04.2024 15:07

Volodymyr Zelenskyj sa sťažuje, že Izraelu pomohli spojenci ochrániť vzdušný priestor pred útokom Iránu, ale od neba nad Ukrajinou dávajú ruky preč.

Filip Kuffa

Výbor neprijal uznesenie k preletu vrtuľníka s Kuffom nad národným parkom

16.04.2024 14:57

Kuffa mal helikoptérou letieť bez povolenia ponad najprísnejšie chránené územia Malej Fatry, čím sa mali ohroziť napríklad hniezdiace vzácne vtáky.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1603386x
Priemerná čítanosť článkov: 3864x

Autor blogu