Založ si blog

Štátna daňová pijavica.

To čo vidíme za posledné roky je zvyšovanie daní = menej peňazí v našich peňaženkách, vyrastajúce vily našich papalášov a ich priateľov, zakladanie nových a nových strán so starými a bohatými tvárami, odlev mladých ľudí do zahraničia, zhoršovanie životnej úrovne širokých más mimo Bratislavy a žiadne zlepšenie pre priemerného občana zo strednej vrstvy. A štátna pijavica cicia a cicia v prospech tých tam hore z našeho vrecka a my sa stále nemáme ako brániť. Kto príde do čela v našom mene, hneď zmení kabát z ľudomila na egoistu a napája sa ri štátnom válove až kým sa nepriblážia voľby, keď si musí utrieť hubu a začať vymývať mozgy masám voličov a sem tam nejaký ten príspevok na zadlženie našich detí dať k dôchodku.

Pokiaľ my žijeme v dobe a mieste, kedy a kde sa výkonnosť meria, porovnáva (benchmarkuje), kontroluje v každej sfére života, náš štát a najmä riadiace zložky toto všetko úspešne ignorujú. Za vyše 20 rokov už aj viem prečo. Aby sa lepšie rozdeľovalo. Kým za socíku hoci všetci rozkrádali štát, stale bolo všetkého dosť (akurát ten výber nebol príliš veľký), ale keďže aj všetci na štát robili, všetko bolo v poriadku. Potom sa zistilo, že sa rozkráda troche viac a že zaostávame v niektorých oblastiach za západom a tak sa vyšlo do ulíc so zámienkou boja za slobodu. Tí, čo však stáli na čele (alebo v ústraní ako šedé eminencie) tiejto revolúcie dobre vedeli, že sloboda pre všetkých nebude. Aspoň nie v ich ponímaní slova.

Tak bolo potrebné štátne sprivatizovať, lebo veď spravíme, že s tým nevie štát hospodáriť (v skutočnosti to boli neschopní politici a štátni činitelia, kto nevedel hospodáriť, alebo sa tvárili, že nevedia, len aby hodnoty štátnych podnikov zlatých vajec znížili na minimum) a následne ich za babku sprivatizujeme a ani nevyplatíme celú sumu, veď zákon nás nechytí, sami sa neodsúdime a ľudia to aj tak nakoniec zacvakajú.

Toto ich sebectvo nás ako štát stálo minimálne 10 rokov vývoja. Ustali sme a to čo sa rozvíja je iba koloniálne (zahraničné). Je to hanba a štát sa aj naďalej správa ako pijavica a skrz štát nás cicajú papaláši, oligarchovia, ich priatelia, ľudia, ktorí poctivou prácou nič nedosiahli = samozvaní politici.

Je mi však divné, prečo sa porovnávaním Slovenska a iných štátov nevenuje nejaký žurnalista. Doteraz som nenatrafil na žurnalistu, ktorý by okrem stručnej informácie, ako rástlo HDP, ako sa vyvíjal dlh, či akú prebujnelú štátnu spávu máme v provnaní s výdavkami a ako je to v ostatných štátoch EÚ. Ak takého, či takých poznáte, prosím dajte mi vedieť.

Skúsim sat oho zhostiť a pre čo najlepšie porovnanie si zoberiem na mušku štáty priližne rovnako veľké čo do populácie aj rozlohy teda Dánsko, Írsko, Fínsko. V tabuľke si ich porovnajte s nami a uvedomte si v akom stave je u nich infraštruktúra, sociálna starostlivosť, súdnictvo – proste služby verejnej správy. Skúsme porovnať pár indikátorov ako počet občanov na jedného obyvateľa, priemerná mzda, daňové zaťaženie (teda cena, ktorú občania platia za služby štátu a dlžku dialničnej siete (okrem nich aj ďalšie viď. Tabuľka).

Čo nám z toho vyplýva? Že štát je najlepší biznis pre tých, ktorí sa dostanú k moci, lebo tu absentuje nezávislá kontrola, kritické porovnávanie, mechanizmus na zapracovanie riešení naprávajcich nedostatky do praxe, mechanizmy, ktoré by občanom dali možnosť niečo zmeniť aj v medzivolebnom období, neskreslená informovanosť o veciach verejných. Nie sme občianský a ani právny štát, ale kým si to neuvedomíme, lebo sa budeme viesť na vlne zlodejstva, korupcie, rodinkárstva, nomeklatúry, tak sa ani nič nezmení. Toto je ďalšie zrkadlo stavu SR v EÚ. Chcete aby to takto bolo aj naďalej? Ak nie pozrite si www.obcianskainiciativa.sk . Ďakujem.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.

Vladimir Putin

Rusko nezaútočí na Pobaltie, Poľsko či Česko, je to úplný nezmysel, ide len o strašenie ľudí, tvrdí Putin

28.03.2024 08:00, aktualizované: 08:28

"Voči týmto štátom nemáme žiadne agresívne úmysly," povedal ruský prezident.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600729x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu