Založ si blog

Opatrenia, ktoré nám pomôžu viac ako Ficových 22 antisociálnych.

Keďže neschopnosť politikov a verejných činiteľov nás za 23 rokov samozvanej demokracie priviedla až tu do pozície prisluhujúceho koloniálneho štátu, rozhodol som sa, že s vašou pomocou by sme mohli spolu niečo zmeniť. Nebude to ľahké, nebude to rýchle a nebude to ani perfektné riešenie, ale vzdy lepšie ako súčasné. Ak chceme, aby si mocipáni nedovoľovali musíme konať. Postaviť sa im na odpor a zjednotiť sa za spoločnú vec. Preto dnes tu predkladám 23 bodov, ktoré by mohli byť zjednocujúce a nápomocné pri budovaní silného suverénneho štátu plniaceho svoje funkcie a s nižším stupňom korupcie, nepravodlivosti a nomenklatúry ako je tu teraz.

Preto Vás aj srdečne prosím o rozšírenie tohto článku do čo najšieršej verejnosti, aby sa k nemu mohlo vyjadriť, čo najviac ľudí. Prosím teda o konštruktívnu debatu o týchto bodoch, keďže nám ide o tú istú vec. Lepšie Slovensko. Ďakujem za každý názor.

  1. Zavedenie duálnej vonku nekonvertibilnej a bezúročnej meny slovenskej koruny vo výmennom kurze 1:1. (Spôsob zavedenia: Celoplošne pridanie k platu/dôchodku/príjmu každého občana 500 SK po dobu 3 mesiacov, zákaz úročenia tejto meny.Cieľ: Dostať kapitál do reálnej ekonomiky a rozbehnúť produkciu a spotrebu ťahanú domácou spotrebou.)
  2. Zavedenie minimálnej a maximánej mzdy vo verejnej sfére a rovnakých platových zákonov pre všetky skupiny verejnej sféry (nielen lekárov a sestričiek).
  3. Zavedenie povinnosti automatického zverejňovania všetkých výdavkov a príjmov verejnej správy a samosprávy a spolu s nimi súvisiacou dokumentáciou dopodrobna na stanovených verejných miestach a interenetovej stránke konkrítnej inštitúcie.
  4. Zrušenie trestnoprávnej imunity a zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných činiteľov, nominantov a osôb spravujúcich, nakadajúcich s verejnými statkami.
  5. Zmena volebného systému na väčšinový s 99 obvodmi a možnosťou voliť aj nestraníkov a zníženie volebnej kaucie na 5000 Eur.
  6. Možnosť voleného zástupcu odvolať rovnakým počtom hlasov, aký získal pri voľbách cez petíciu.
  7. Zníženie počtu poslancov na nepárny počet napr. 99 a zadefinovanie nominačných postov vo verejnej správe.
  8. Zníženie kvóra na vypísanie referenda na 1% počtu občanov žijúcich na území, ktorého sa referendum týka, termín vyhlásenia refenda sa predĺži na rok, aby sa mohla vyvolať celospoločenská debata (priestor vo verejnoprávnych médiách) a zrušenie kvóra pre vyhlasenie platnosti referenda.
  9. Zavedenie elektronických volieb a aj pre Slovákov žijúcich v zahraničí.
  10. Zavedenie transparentných výberových procesov (aby sa predišlo šitiu výberového procesu na mieru) na pozície vo verejnej správe a samospráve.
  11. Zúženie, zmodernizovanie, zelektronizovanie a vzájomné prepojenie inštitúcii verejnej správy. (Aby sa zjednodušila administrative a aby občan nemusel chodiť od úradu k úradu, aby sa zrýchlili a prepojili procesy inštitúcií verejnej správy a samosprávy.)
  12. Zúženie štátnej správy, zvýšenie jej efektivity modernizáciou a zavedením mechanizmov sledujúcich efektivitu práce (aj manažérov) a pravidelné zisťovanie spätnej väzby Štatistickým úradom.
  13. Zavedenie štatistického zisťovania národnosti, rasy, štátnej príslušnosti pri každom styku so verejnou správou, samosprávou a štátnymi inštitúciami a orgánmi s cieľom zabrániť akejkoľvek diskriminácií vo vzťahu občan štát.
  14. Zavedenie manažérskych zmlúv v štátnych podnikoch pre vrcholových manažérov, kde plat a bonusy budú pevne napojené na hospodárenie štátneho podniku.
  15. Zavedenie zásady: jeden človek, jeden verejný mandát, jeden plat.
  16. Odsúdenie a potrestanie verejných činiteľov, ktorí boli účastníkmi v kauzách, kde sa vytuneloval, či okradol štát, zhabanie ich majetku a výkon trestu vo väzenských pracovných táboroch.
  17. Zavedenie mechanizmov vzájomnej kontroly výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a zachovanie určitej miery nezávislosti navzájom. Tj. Verejné voľby sudcov do najvyšších súdnych orgánov spojených s voľbami do NRSR.
  18. Zlepšenie vymožiteľnosti práva stanovením presných časových harmonogramov a max. časovej dlžky a výšky peňažných výdavkov na súdne konanie.
  19. Zavedenie verejných pojednávaní a kamerových systémovdo každej súdnej siene.
  20. Nadobudnúť do vlastníctva štátu prirodzené sieťové monopoly.
  21. Podpora malých a stredných podnikateľov so sídlom na Slovensku.
  22. Zavedenie princípu: Kto poruší právo druhého, automaticky sa vzdáva práva svojho. Zvýšenie trestov a zavedenie trestu verejných prác pre každého väzňa, aby sa nemrhali verejné financie na takéto živly.
  23. Zváženie zotrvania v EÚ a skôr prestup do EFTA = Európskeho združenia voľného obchodu.
  24. Zriadenie verejnoprávneho kanálu, kde sa budú prenášať prenosy NRSR, verejných podujatí, zameraný na verejné dianie a politiku s cieľom priblížiť verejné dianie bližšie k občanovi.

www.obcianskainiciativa.sk

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605725x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu