Založ si blog

Ako tvoriť demokratické zákony alebo zákon zákonov

Človek sa často pýta sám seba, ako mohol zákonodarca navrhnúť zákon s toľkými dierami. Napadne ho, že možno zákonodarca nemal dostatok času, prípadne ho nenapadlo, že zákon môže mať dopad v takejto sfére, no to sa stáva v menšine prípadov, hoc vo väčšine sa zákonodarca na tieto prípady vždy vyhovára či skrýva. Avšak podobne ako obvinený, na ktorého nemáme priame dôkazy, neprizná chybu či zločin, aj keby ho ozaj spáchal, tak koná aj zákonodarca. Čas vždy odhalí ozajstný dôvod, no vtedy je už neskoro. Aby sa klamlivé dôvody a zlé zákony eliminovali pokúsil som sa načrtnúť pár bodov, ktorých by sa mal zákonodarca vždy riadiť.

1. Byť v obore profesionál (neznamená len, že za prácu dostáva peniaze, lebo to môže dostať aj za zlú odvedenú prácu, keď pripraví zákon v prospech nejakého sponzora a nie pre občanov, a tiež že práci aj ozaj rozumie a je v nej expert).

2. Nemal by v zákone nikoho diskriminovať (napr. radšej trestať  pre čin či vlastnosť a nie pre národnosť, rasu, sociálny status či náboženstvo).

3. Pred zákonom by si mali byť všetci rovní a nik (ani poslanci, ani iní vládni či nevládni oligarchovia by nemali mať právo väčšie ako ostatní).

4. Každý prípad nedodržania by mal obsahovať postih, či popis, ako konať ( napr. aby sa nestalo, že keď vám na petíciu nik do 30 dní neodpovie, tak nič sa mu nestane, lebo zákon nič neustanovuje).

5. Zákon by mal byť jasný, presný, pochopiteľný a ľahko nájditeľný či dostupný v plnej dĺžke (bez N-bodov, ktoré boli zrušené a teraz sú nepodstatné) najmä pre bežného občana (lebo pre neho zákony sú, a nie len pre právnikov).

6. No a hlavne zákon zákonov, podľa čoho by sme sa mali riadiť všetci ako aj zákonodarcovia, tak aj vykonávatelia, dodržiavatelia a kontrolóri zákonov: „ Čiň druhému to, čo chceš, aby druhý tebe činil!“

Tento zákon je najdemokratickejším zákonom všetkých čias a držiac sa ho by sme sa neoberali o práva navzájom, lebo prirodzene popisuje, že kde právo jedného končí, druhého začína.

www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Fico, Kmec

Peniaze z plánu obnovy môžu byť podľa Fica štartom veľkých modernizačných programov

26.04.2024 13:54

Premiér Robert Fico to uviedol po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

PS organizuje ďalší protest, vláda podľa hnutia valcuje Slovensko po vzore autokratov

26.04.2024 13:30

Hlavnou témou protestu je boj proti ovládnutiu RTVS.

Andrej Danko, semafor

Polícia po viac ako troch mesiacoch zverejnila video z Dankovej nehody

26.04.2024 12:43, aktualizované: 13:04

Zábery pochádzajú z kamery električky. K dopravnej nehode lídra SNS došlo 11. januára v bratislavskej Dúbravke.

Antony Blinken / Si Ťin-pching /

USA a Čína musia byť partnermi, vyhlásil prezident Si na stretnutí s Blinkenom

26.04.2024 12:24

Americký minister zahraničných vecí, ktorý v piatok končí návštevu Číny, predtým rokoval so svojím čínskym náprotivkom Wang Iom viac ako päť a pol hodiny.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605973x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu