Založ si blog

Občianska iniciatíva – za občiansku spoločnosť a demokraciu

Keďže prešiel mesiac od spustenia projektu www.obcianskainiciaitiva.sk, je tu čas na zhodnotenie a zodpovedanie niekoľkých otázok, ktoré počas mesiaca vzišli od vás.

1. Aké právna forma je Občianska iniciatíva?

Občianska iniciatíva (ďalej len OI) nemá žiadnu oficiálnu formu. Je to projekt na propagáciu dobrovoľných a nezištných činností, ktoré majú napomôcť komunitám (zbožné prianie) na celom Slovensku. OI je každý aktívny občan, ktorí sa riadi nielen oficiálnymi zákonmi, ale najmä morálnymi zákonmi humánnosti založených na rešpektovaní slobody jednotlivca, viere v rovnosť občanov, sledovaní spoločného cieľa a riadením sa zákonov spravodlivosti v každej oblasti života. Sú to občania, ktorí chcú presadiť občiansku spoločnosť a prebudiť záujem o veci verejné, ktorý na Slovensku tak veľmi chýba. OI sú revoluční idealisti snažiaci sa zmeniť sny na skutočnosť.

2. Ako vznikol projekt?

Pred pol rokom som začal blogovať a po debatách na blogu aj súkromných mailoch skrsla vo mne myšlienka zjednotiť toľké negatívne hlasy žiadajúce zmenu súčasného stavu, (aby štát začal konečne slúžť občanovi a aby občan mal väčšiu váhu pri vyjadreniach k veciam verejným), do jedného konštruktívneho hnutia či prúdu. Spolu s mojim kamarátom, ktorý sa trocha vyznal v programovaní a mal chuť do niečoho takého, ako je webstránka ísť, sme od februára dva mesiace premýšľali ako niečo také ako neformálne hnutie spropagovať, akú formu tomu dať a ako to skoordinovať s našim súkromným a pracovným životom. Až sme v marci vyšli so stránkou na svetlo sveta a odvtedy ju navštívilo vyše 720 unikátnych IP adries a bola vzhliadnutá viac ako 3600 krát. Čo pokladáme za povzbudivé a Ďakujeme vám za to.

Nebudem detailne rozpisovať z akého popudu projekt vnikol, lebo to je napísané na hlavnej stránke a určite ste to mnohí už čítali, ak nie môžete si to tam prečítať. Len to zhrniem do jedného. Negatívne vnímanie smerovania štátu a štátnych inštitúcií, ktoré už 23 rokov poriadne nefungujú a neslúžia občanom, ale úzkej skupine vyvolených a bohatých.

3. Akú ambíciu má tento projekt?

Základnou ambíciou bolo vytvoriť platformu či priestor pre dobrovoľné a nezištné občianske iniciatívy a vytvorenie networkingu (siete) takýchto organizácii, ktorá by slúžila na vzájomnú podporu a zdieľanie skúseností cez zjednotenie aktívnych občanov a ich občianskych iniciatív, ktorých je na Slovensku veľa, len sú natoľko malé a zaoberajú sa lokálnymi problémami, že ich nie je vidieť a počuť. Dnes môžem povedať, že po dvoch akciách sme získali do projektu tri organizácie či skupiny.

Niektorí však v tom vidia iba politický projekt. Musím im však vysvetliť, že ku politickému názoru sme vyhradili sekciu na stránke, kde si môžete prečítať náš postoj, ale ktorí nemusia zdieľať aktivisti, či participanti. Keďže nám nejde o peniaze, čo deklarujem tým, že od nikoho nikdy nechcem žiadať finančnú podporu a všetky iniciatívy chceme organizovať len na báze dobrovoľnosti a nezištnosti, čím zabránime infiltrácii do komunity ľudí zištných a poplatných, ktorí by mohli myšlienku zdiskreditovať. A ďalším dôvodom je, že chceme ukázať, že na dobrú vec nie sú vždy nevyhnutné peniaze. Stačí aj iná napr. materiálna či pomoc v podobe bezodplatnej služby, ale hlavne vaša účasť je najdôležitejšia a tú si ceníme najviac.

Na záver len zopakujem toľko krát obmieľané. Nerobíme to pre seba, ale pre vás. Kto chce nájsť spôsob ako sa niečo spraviť dá, vždy ho nájde, iný si nájde výhovorky a my veríme, že prvých je na Slovensku viac ako je ich zatiaľ vidieť. Kde štát zlyháva musí nastúpiť občan a napraviť to. Lebo slová ešte neznamenajú zmenu, skutky ju robia reálnu a keď nás bude viac a budeme jednotní, tak sa nám podarí to, o čom už mnoho rokov snívame. Pridajte sa k nám a dajte o sebe vedieť.

Ďakujeme.

www.obcianskainiciativa.sk

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605870x
Priemerná čítanosť článkov: 3870x

Autor blogu