Založ si blog

Štát ako akciová spoločnosť alebo návrat sily štátu. . .

Za 23 rokov bolo občanom v novom systéme vštepované po malých dávkach, že štát je zlý vlastník a že všetko treba dať do súkromných rúk. Dnes vieme, že to bola a je iba čiastočná pravda. No bude ťažké takmer nemožné napraviť vzniknuté škody, ktoré napáchalo niekoľko málo vyvolených, ktorí túto polopravdu zneužili vo svoj prospech. Síce medzinárodné zmluvy nám v tom nepomôžu, vždy existuje spôsob či cesta nápravy.

Osobne sa pozerám na štát ako na akciovú spoločnosť, ktorá má prirodzený monopol na určitom území, kde nič a nik nie je silnejší a nemá väčšie právo ako ona. Akcionári takejto spoločnosti sú samozrejme občania a podnikateľské subjekty, ktoré platia dane, odvody a iné poplatky a preto majú právo sa zúčastňovať na riadení a smerovaní štátu = národnej akciovej spoločnosti.

Ich práva sú: byť neustále pravdivo informovaní o finančnej situácii v spoločnosti, možnosť vyjadriť sa pri akomkoľvek dôležitom rozhodnutí a mať garantovanú rovnosť, spravodlivosť, bezpečnosť a základné funkcie či verejnoprospešné projekty (infraštruktúra dopravná, energetická, informačná, zdravotná, vzdelávacia a sociálna) štátu.

Čo sa v súčasnosti nerobí. Občan nemá takmer žiadnu možnosť zasiahnuť do diania v smerovaní štátu a jeho príspevky, ktorými neustále prispieva do spoločnej kasy, sa strácajú, odlievajú či neefektívne využívajú na rôzne v prvom rade súkromné či stranícke aktivity.

Opýtajme sa samých seba. Ako by sme my osobne vedeli prispieť k zmene, ktorá je nevyhnutná, aby sa princípy súkromného podnikania, ktoré je oveľa efektívnejšie, mohli aplikovať do štátnych inštitúcií. Vždy musíme začať od seba a vždy ich žiadať jednostne.

Pár by som vedel načrtnúť a na ďalšie od vás budem čakať, samozrejme aj pripomienky už ku načrtnutým vítam a za všetky ďakujem predom.

1. Online štátna správa navzájom prepojená a oproti súčasnosti zoštíhlená.

2. Stanovenie postov, na ktoré sa dosadzuje a na ktoré sa robia výberové konania, zadefinovanie organizačnej štruktúry a popisu práce a kompetencií každej pozície štátnej správy.

3. Elektronické voľby, posilnenie významu referenda, petícií.

4. Zavedenie manažérskych zmlúv na vedúce posty v štátnej správe.

5. Zavedenie majetkovej zodpovednosti, naviazanie platu a odmien na výsledky a zrušenie imunity.

6. Spojenie volieb do NRSR s voľbou ministrov, sudcov najvyššieho súdu, prokuratúry a prezidenta policajného zboru.

7. Zoštátnenie prirodzených sieťových monopolov.

Občianska iniciatíva

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1604528x
Priemerná čítanosť článkov: 3866x

Autor blogu