Založ si blog

Potrebujeme byť práve tou zmenou, ktorú chceme vo svete vidieť (úvaha). . .

Tento Gándhiho sparafrázovaný citát sa v dnešných dňoch nanajvýš hodí na poukázanie nášho alibistického pohľadu na svet. Všetci vieme, že svet, systém, štát, spoločnosť nie sú dokonalé, ale uspokojíme sa s odpoveďami ako: sami aj tak nič nezmôžeme, alebo nič lepšie nik nevymyslel. Napriek tomu potrebujeme vidieť ako sme súčasťou niečoho veľkého, zmeny k lepšiemu. Potrebujeme opať začať veriť v lepšie zajtrajšky.

Preto, keď sa cítite z času na čas bezmocní či maličkí ako kvapka v mori, nezúfajte. Na svete všetko zo všetkým súvisí, takže vôbec nemusíte byť v tom sami, a rovnako vôbec nemusíte byť trestaní niekým z hora.

Počas môjho krátkeho života som dospel k názoru, že pán nás tu na Zemi nemusí trestať. Stačíme si sami. Pán sa svojej sily zriekol tým, že nám dal slobodnú vôľu (pozn.: netvrdím, že ju nemá, ale že sa jej zriekol, nechal nás konať bez jeho zásahu, aby sme ukázali svoj charakter). Vôľu vybrať si medzi dobrom a zlom. Už tu vidieť prvok demokratickosti. Zrieknutie sa moci v prospech nehodného ľudu. Dať mu moc rozhodovať.

V dnešnej dekadentnej dobe sme si zvykli prekrúcať polopravdy podľa potreby ako sa nám hodí. Prekrúcať pohľad na svet, pohľad na svoje konanie. Je nám ťažko si pripustiť, že sme zlyhali, že sme otupeli, že sme konzumizmom zleniveli a stratili vzťah s tým najzákladnejším v našich životoch. Prírodou či Zemou, na ktorej žijeme a ľudskosťou, ktorú sme prehlušili krátkodobými bezduchými radovánkami, záhaľkami a konzumerizmom postavenom na pyramídovej starodávnej štruktúre pozliepanej sebeckosťou skrývajúcou sa za dôstojnosť, ktorá však s dôstojnosťou nemá nič spoločné.

Nečudo, že sa v spoločnosti zrkadlia neduhy z prevrátenej morálky a stáročiami vštepenej túžbe po moci skrz bezcenné papieriky, ktorým sme dali takú moc, že sa nimi hodnotí ľudský život.

Nechcem, aby táto úvaha vyznela pesimisticky, lebo práve opak bol cieľom. Chcem Vás len povzbudiť, aby ste začali aj spolu so mnou meniť svoj život a neskôr svoje okolie cez dobrovoľnú nezištnú činnosť mnou všeobecne nazývanú občianskou iniciatívou. Pretože tiež ako vy chcem veriť, že tam niekde hlboko v nás drieme aktívne dobro, ktoré sme tak dlho v sebe dusili a ktoré bolo zahltené spravodlivým ale neproduktívnym hnevom, ponúkam Vám stránku, cez ktorú skúsme ukázať, že vieme ponúknuť aj inú – občiansku cestu. Podeľte sa s nami o Vaše iniciatívy, nebojte sa ukázať, že Vám na Slovensku záleží, nebojte sa byť kritickí a aktívni.

www.obcianskainiciativa.sk je tu pre Vás.

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Čína Filipíny Juhočínske more lode

Čína a Filipíny sa vzájomne obvinili z eskalácie napätia v Juhočínskom mori

28.03.2024 14:07

Loď čínskej pobrežnej stráž v sobotu zablokovala filipínske zásobovacie plavidlo, poškodila ho vodným delom a zranila pri tom troch filipínskych vojakov.

medveď, Liptovský Mikuláš

Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši, našli s pomocou dronov do 1,5 hodiny

28.03.2024 13:53

Počas monitorovania medveďa bolo s dronmi nalietaných približne 74 kilometrov.

česko rusko ambasáda

Proruská špionážna sieť útočí proti EÚ: Poľsko a Česko spustili vyšetrovanie, majú zistenia týkajúce sa Slovenska

28.03.2024 13:50

Poľská kontrarozviedka (ABW) vyšetruje činnosť proruskej špionážnej siete zameranej proti členským štátom a orgánom Európskej únie.

Srbsko

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova, Srbsko to odsúdilo

28.03.2024 13:10

Srbský šéf diplomacie označil rozhodnutie výboru PZ RE o podpore členstva Kosova za "škandalózne" a "hanebné".

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1600755x
Priemerná čítanosť článkov: 3857x

Autor blogu