Založ si blog

Prečo máme stále málo peňazí, aj keď sa príjmy za 20 rokov zvýšili?

Každodenná otázka, ktorú riešime. Budem mať dostatok peňazí na konci mesiaca, keď si kúpim toto, alebo ono? Môžem si to dovoliť? Rovnaká otázka trápi ľudí z dolnej časti spoločenskej príjmovej pyramídy už desaťročia a žiaden z ich politických idolov im nedokázal pomôcť. Prečo?

V článku Výsledok hospodárenia našich vlád od 93/95 do 2010/11 som sa pokúsil prepočítať okrem iného o koľko sa zvýšila naša priemerná mzda za takmer 18 rokov (výsledok cca 67% resp. 2/3). Nemenej dôležité je však porovnať ako sa zvýšila naša spotreba, teda druhá stránka. Nejde tu však iba o bežný spotrebiteľský kôš, cez ktorý sa vypočítava inflácia. Lebo keby iba inflácia stála za všetkým, tak neboli by sme na tom tak zle. Ten sa zmenil, ale nie všetky zmeny sa doňho zachytili. Samozrejme to je takmer nemožné.

Veľkú rolu pri otázke, prečo nemáme dostatok peňazí v našich peňaženkách, aj keď zarábame viac ako v roku 1993, zohráva fakt, že mnoho služieb, ktoré boli v tej dobe zadarmo (ako lieky, zdravotnícke prehliadky, televízia, rádio, povinné zmluvné poistenie, životné poistenie, iné druhy poistenia, rôzne druhy bankových poplatkov, atď.), je teraz platenýchmnohé ďalšie, ktoré teraz využívame sme vtedy vôbec nepotrebovali (ako internet, mobilné telefónne služby, satelitné programy, atď.), netreba zabudnúť aj na rôzne poplatky miestnym samosprávam, ktoré v minulosti neboli. To veľmi zasahuje najmä nižšie zárobkové skupiny, lebo sa využíva efekt množstva, masy. Malé poplatky sa ľahšie skryjú a sme na nich menej náchylní ako na veľké a štát či samospráva má z nich väčší výnos.

Ale babka k babke a ľudia majú menej v peňaženke a na spotrebu pre hospodárstvo. Tak sa vlastne cez vysoké dane a rôzne poplatky, ktoré majú vplyv na našu nízku spotrebu, pomaly škrtí, alebo lepšie povedané zabíja ekonomika. Ak chceme zmeniť naše postavenie v štáte, musíme proti rozťahovaniu sociálnych nožníc týmto spôsobom protestovať.

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

kvet, strom, sneh, úroda, mrazy

Mrazy v Česku boli pre ovocinárov fatálne. Mnohí hlásia stopercentnú škodu

25.04.2024 16:52

Hovorí sa o najhoršej situácii za posledných sto rokov. Odhadom už bolo zničených približne 100 000 ton ovocia.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605778x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu