Založ si blog

Naše zaseknuté myslenie

Za mala som žil v predstave, že ľudia, ak sú k sebe ohľaduplní, rešpektujú sa navzájom, a keď im ide o to isté, musia vedieť nájsť spoločné východisko. Časom sa to zmenilo a dnes už viem, že to bolo naivné. Pragmatický pohľad dneška mi vraví, pozri sa okolo seba a uvidíš, že keď je niekto národniar, bude proti menšinám, keď je niekto ľavičiar, bude proti pravici, keď je niekto kresťan, nepochopí inú vieru a naopak. S príkladmi by sme mohli pokračovať do nekonečna.

Akoby sa svet polarizoval v malom. V čase studenej vojny to bolo vo veľkom a teraz je to v malom. Štiepime sa viac ako atómy a vydávame pritom toľko negatívnej energie na hádky, že sme pozabudli, že žijeme na tej istej planéte, v tej istej krajine v tom istom meste. Ostávame v slepej nevedomosti a sebaklame, že keď pravičiar stratí ľavičiar získa a naopak a tiež môžeme pokračovať do nekonečna. Ale pravda je, že keď stratí len jeden z nás, tak stratíme všetci. Možno nie priamo, ale nepriamo to pocítime. Ak stratí malý podnikateľ na chvíľu možno druhý odinakiaľ získa, ale domáci zamestnanci stratia a tiež aj lokálna ekonomika.

Sme natoľko prepojení, že nikdy nemôžeme povedať, nás sa to netýka, že na východe majú svoje problémy a Bratislava si sama poradí. Práve ten komplexný pohľad chýba ako nám tak aj politikom. Zašili sme dieru v štátnych podnikoch, ale vytvorila sa nová diera v rozpočte budúcom, kde nám vypadli príjmy za plnú účasť na ich riadení. Opäť by ste verím vedeli pridať mnoho ďalších príkladov.

To čo nám často bráni v nachádzaní spoločných riešení a často lepších, je naša prílišné lipnutie, zosobnenie si určitých dogiem a ich branie ako za nemenné. Ale či svet je nemenný? Či sa naše podmienky dennodenne nemenia? Viem, že hrdosť človeka je dôležitá vec a že náš národ je veľmi hrdý národ. Ale nepreháňame to s tou našou hrdosťou až príliš? Prečo keď nám niekto protirečí okamžite sa k nemu staviame s nevôľou a ignorujeme ho? Veď sme bratia a sestry, alebo nie? V dnešnej uponáhľanej dobe sme zabudli počúvať jeden druhého. Už sa zdá akoby sme šli explodovať a tak zanechať po sebe v tejto časti Európy aspoň dieru. Ale nebolo by lepšie spolupracovať a žiť ďalej. Hľadať to čo nás spája nie to čo nás rozdeľuje.

Tak potom prečo je moje osobné dobro nad všetko ostatné dobro? Niekto by mi povedal, ak pomôžeš sebe samému, pomôžeš spoločnosti ako celku. Ale ozaj to takto funguje? Či neriadili sa naši politici tým istým heslom? O čom to svedčí? Čo chceme ďalej?

Všetko má svoje limity, nič radikálne nám nepomôže. Skôr nám pomôže nastaviť si vlastné zrkadlo. Priznanie si chyby, že sme boli príliš individuálni, príliš krátkozrakí a príliš sme sa hrali na bezchybných. Povedzme si. Dosť!!! Prenechajme miesto druhým. Že páni politici, Vážený občania a moji bratia.

 

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1605755x
Priemerná čítanosť článkov: 3869x

Autor blogu