Založ si blog

Pár návrhov na riešenie súčasnej situácie v SR IV.

Nasledujúce návrhy budú možno viac kontroverzné ako tie predchádzajúce. V každom prípade aj tieto návrhy s predchádzajúcimi úzko súvisia a tvoria jeden komplex. Ako stále za každý komentár, pripomienku či poznámku ďakujem.

 

22. Stav: Zneužívanie sociálneho systému niektorými skupinami a slabá podpora mladých rodín s deťmi.

Návrh na riešenie: Sociálne príspevky na dieťa stanovene ako fixná zložka a pohyblivá na základe odvedenej dane rodičov do systému (jednoduchšie riešenie úľava na dani z príjmu napr. 25% z odvádzanej dane z príjmu na každé dieťa). Aspoň jeden rodič musí pracovať, aby mohla rodina poberať túto podporu od štátu aj dlhšie ako 7 mesiacov (mesiac pred pôrodom a 6 po pôrode garantované). Ak pracuje aspoň jeden s rodičov podpora pokračuje až do 18 roka života. (ostatné podmienky nezmenené napr. povinná školská dochádzka, či VPP nezamestnaného rodiča po roku materskej, atď.).

Dôvody: Niektoré rodiny starý systém nemotivuje pracovať. Zneužívajú dieťa pre polepšenie si príjmu bez splnenia povinností k nemu či k štátu. Takéto rodiny sa iba vyhovárajú a berú zo sociálneho systému viac ako dávajú doň.

 

23. Stav: Takmer žiadna možnosť vidieť celé znenia štátnych zmlúv a náklady štátu (naše verejné peniaze) na konkrétne projekty/zákazky.

Návrh na riešenie: Povinnosť zverejňovať všetky štátne zmluvy (štátne orgány a orgány samosprávy) a v celosti bez tajných klauzúl a dodatkov na INTRANETe okrem armádnych a bezpečnostných zmlúv, ktorých odtajnením by sa mohla ohroziť bezpečnosť štátu..

Dôvody: Mnoho štátnych zmlúv nevýhodne uzavretých s tajnými dodatkami odoberá verejné financie do súkromných rúk, čo je nanajvýš netransparentné, lebo o verejných financiách by sme mali vedieť všetci.

 

24. Stav: Vysoký deficit a relatívne vysoké zadlženie vytvárajú dodatočné náklady na splátky úverov, čim sa odčerpávajú peniaze zo štátneho rozpočtu, ktoré by mohli byť použité inak.

Návrh na riešenie: Zákaz deficitu nad 1 % HDP ročne a vytvorenie stratégie zníženia zahraničného zadlženia na max. 10 % HDP v roku 2025. Pri investičnej podpore by štát vydával podnikateľom bony (podobne ako sa to už deje v niektorých regiónoch Talianska a Veľkej Británie), ktoré by mohli použiť iba v našej ekonomike. Na väčšie investičné podpory do technológii privezených zo zahraničia by štát používal peniaze zo sociálnej, dôchodcovskej a zdravotnej poisťovne.

Dôvody: Väčšinu zahraničných investícii sme si skôr kúpili. V bilancii zahraničného obchodu od 1993 do 2009 sme takmer každý rok stratili v priemere cez 1 mld. Eur. To bol kapitál, ktorý sa vyviezol z národného hospodárstva pričom sme si tieto investície nepripútali v našej krajine na stálo, lebo po daňových prázdninách pomaly odchádzajú preč. Návrh riešenia by prinútil investorov ďalej ostať v našej ekonomike a tiež by viac podporil domácich podnikateľov ako zahraničných, lebo podporné bony by nebolo možné vyviezť do inej krajiny.

 

25. Stav: Nedostatočná propagácia malých a stredných podnikateľov v poľnohospodárstve a cestovnom ruchu.

Návrh na riešenie: Vytvorenie celonárodného portálu malých a stredných poľnohospodárov (súčasť INTRANETu), v ktorej bude povinný poskytnúť každý farmár, podnikateľ v poľnohospodárstve, prevádzky predaja z dvora základné informácie a fotky. Rovnako v prípade CR vytvoriť celonárodný portál domáceho ubytovania (ubytovanie v dome, penzióny, malé hotely, ubytovne, atď.) a prevádzok (reštaurácie, pohostinstvá) s popisom a fotkami týchto malých prevádzok. Na interaktívnej mape by si záujemca podľa lokality vedel nájsť najbližšie a najvhodnejšie ubytovanie a stravovanie pričom stránky/portály by boli v aspoň štyroch jazykových mutáciách (anglicky, nemecky, rusky a slovensky).

Dôvody: Malý a stredný podnikateľ v poľnohospodárstve a CR nemá často dostatočné finančné prostriedky na propagáciu a prezentáciu.

Nasledujúce návrhy na riešenia budú najviac kontroverzné, preto ich uvediem len stručne a budem čakať na ďalšiu diskusiu k ním, aby sa zvážili všetky pre a proti argumenty. Ďakujem za pochopenie.

 

26. Návrh: Odluka cirkvi od štátu.

 

27. Návrh: Kolísavý počet poslancov podľa účasti voličov. Počet poslancov by bol napr. stanovený na max. 99 (79 poslancov za každý okres, 20 poslancov za okres s najväčšou voličskou účasťou). Ale títo poslanci budú zvolení iba z tých okresov, kde účasť presiahne 60 %. Inak sa nik nedostane. V prípade postupu iba jedného poslanca podľa volebnej účasti sa pre zachovanie nepárneho počtu vyberie volený poslanec z okresu s druhou najvyššou účasťou.

 

28. Nová ústava, trestný poriadok a elektronizácia súdnictva. Hierarchia by ostala rovnaká, iba ako prvý stupeň by sa pridala štátna Zmierovacia agentúra a ako druhý mimosúdne tribunály, ostatná hierarchia v súdnictve by ostala nezmenená.
To je snáď všetko. Nabudúce tieto body zhrniem a zjednoduším. Aby boli trocha ráznejšie a neorádzali svojou dlžkou čitateľa si ich prečítať do konca.

 

29. Rómska otázka – umelo podporovaná téma. Jednoducho netreba robiť žiadne rozdiely. Správať sa k nim ako k hocakému inému občanovi štátu. Ak pracuje podporovať ho. Ak neplatí, nič mu nedať. V hocakom prípade vzbúr či nepokojov, zabezpečiť prvoradú bezpečnosť občanov. Ako v UK spravili počas nepokojov. Premier vyhlásil, že ak by mali pozatvárať toľkých, že im väznice nebudú stačiť, tak postavia nové. Nikde nespomenul ani nikto iní, že šlo najmä o farebné štvrte, kde nepokoje vypukli. Poriadok musí byť, aj keby čo bolo.A tak to musí byť aj u nás. Aj keby sme mali povolať na to armádu. Lebo nielen rómovia sú leniví, nielen oni sú diskriminovaní. Diskriminovaní je každý občan, ku ktorému sa štát správa inak ako k inému občanovi. Lebo jedni sú tak diskriminovaní pozitívne naproti čomu druhí musia byť diskriminovaní zákonite negatívne. Tomu musíme zamedziť.

 

30. Urýchlenie a zjednodušenie zakladania obchodných spoločností ako aj živností s podmienkou, že kto je majiteľom či štatutárom firmy v likvidácií (s dlhmi) nesmie otvoriť novú, kým pohľadávky (bez rozdielu či štátu či iným veriteľom) plne nesplatí. Taktiež zamedziť firmám okrádať štát na návratkách.

 

To by už malo byť všetko. Snáď Vás napadnú ďalšie návrhy na riešenie problémov, ako napr. v školstve dotácie na žiakov, v zdravotníctve, či justícii atď. Vopred za všetky pripomienky ďakujem.

Zisky ropných spoločností + Gazprom (2009-2022)

09.03.2023

Kým jedni strácajú, druhí profitujú aj počas krízy. V nasledujúcom grafe môžete vidieť percentuálny podiel fixných nákladov zložených z priemernej ceny ropy (APSP za Brent, WTI, Arabskú ropu) prepočítanú na Euro/liter a hornej hranici spotrebnej dane z minerálnych olejov z priemernej ceny za benzín (95 a 98 oktánových) a motorovú naftu na čerpacích staniciach od [...]

Už aj Mongolsko je pred nami.

24.05.2021

Počet novoinfikovaných COVIDom už niekoľko týždňov klesá, v nemocniciach sa uvoľňujú lôžka, začali sa športové zápasy a vonku nám prichádza pomaly ale iste záhradkárska sezóna. Ak si odmyslíme politické divadlo, dalo by sa povedať, že konečne tu máme viac pozitívnych vecí. No netreba zabúdať, že ešte stále bojujeme. Bojujeme proti COVIDu, no a keď sa človek v [...]

Jaroslav Haščák

V kauze Gorila opäť obvinili Haščáka a ďalšie osoby

19.03.2024 09:36, aktualizované: 09:45

Ide o trestné činy založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny či korupčné trestné činy.

Kurimany, zrútený most

Nemeckú statičku Sabine H. uznal súd za nevinnú v kauze spadnutého mosta na Spiši

19.03.2024 09:24

Tragédia si v novembri 2011 vyžiadala štyri ľudské obete a ďalších zranených.

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 10 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 09:39

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Martin

Rob druhému tak, akoby si chcel, aby druhý robil tebe.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 415
Celková čítanosť: 1599770x
Priemerná čítanosť článkov: 3855x

Autor blogu