. Zbraňami demokracie proti každemu typu demagógie.

9. marca 2016, Martin, návrhy nazory Nové strany politika s citatom s otazkou Spoločnosť spravodlivosť úvahy Voľby

Aj vy sa niekedy pýtate: Kde je tá povestná novinárska objektivita, keď sa do relácií nepozývajú všetky dotknuté strany?

Kde je tá demokratická transparentnosť a mechanizmus ochrany právneho štátu, keď sa obávame, že nová strana môže zneužiť bezpečnostné údaje a vytvoriť tu totalitárny režim?

Kde je povestná rovnosť pred zákonom, keď niektorí sú rovnejší ako iní?

Kde urobili „samozvaní dizajnéri demokracie“ chybu, keď sa po takmer štvrťstoročí obávame jej narušenia?

Hold, demokracia, ktorá by dokázala vnútornými mechanizmami odhaliť hocakú demagógiu, tu nie je a ani nikdy nebola. Je tu však možnosť ju konečne nastaviť. Jednoducho no zároveň zložito. Vlastnými činmi. Pekné reči už nestačia.

Je jasné, že rovnaké myšlienky o poriadku a spravodlivosti, ktoré hlásajú nové strany sú uveriteľnejšie z úst nových ako starých politikov, lebo tí noví, ešte nemajú politickú minulosť. Ale je nutné ich prázdnosť odhaliť tým, že im dáme možnosť prejaviť sa. Samozrejme v medziach zákona. O tom je predsa demokratická spoločnosť.holubica-na-oblohe

Nevytvárajme z neštandarndých strán martýrov, tým že ich budeme ignorovať a nebudeme ich názory konfrontovať s realitou, môže to byť iba ďalším klincom do rakvy Slovenska. Za všetkým sa skrýva človek, preto by sme nemali podceňovať voličov z akéhokoľvek tábora. Dnes sú to voliči jednej strany, no zajtra môžu byť inej. Veď nik nevlastní celú pravdu a verím, že skúsení ľudia to vedia a tých neskúsených treba nechať to pochopiť.

O to je tu väčšia nutnosť prenastaviť systém tak, že aj „štandardné aj neštandardné“ strany si nebudú môcť uzurpovať moc. Odpolitizovať štátnu správu, zmeniť jednoobvodový volebný systém, vytvoriť nezávislé súdnictvo, zrušiť poslancom imunitu, zaviesť bezpečnostné previerky a transparentné procesy naprieč celou štátnou správou.

Konieckoncov je čas nastoliť tu poriadok a spravodlivosť. To, čo voliči novej nečakanej parlamentnej strany žiadajú. Je len na kompetentných ako sa k tomu postavia a akú tvár odhalia. Či budú bojovať proti totalite zbraňami totality, alebo demokracie.

A rovnako je čas nato, aby sme si zvolili aj my a občiansky sa zmobilizovali. Nedali sa zlákať rovnakými heslami z nových úst, ale nechali ich preveriť časom a naplniť činmi. Preto ak veríte v podobné myšlienky ako ja, že demokracia (ktorá tu žiaľ nie je, resp. je v plienkach), dáva teraz obrovskú šancu sa ukázať stranám a politikom, kto sú skutočne zač a o čo im ide, zdieľajte tento článok, tam kde je nutné o tom počuť s jednoduchým heslom.

Politici, ukážte svoju pravú tvár, alebo vládu ponechajte lepším.

Lebo ako hovorí jedno čínske príslovie: „Človek naozaj vlastní len tie veci, kterých je schopný sa kedykoľvek zriecť. Tie ostatné vlastnia jeho.“