. Krutý žart na rodičkách. 15% od štátu na dieťa naviac ako pre nezamestnaného.

6. januára 2015, Martin, mladá generácia návrhy nazory politika s bodmi s obrazkami Spoločnosť spravodlivosť úvahy

Niekedy človek nevie, odkiaľ sa naše zákony berú. Či naši zákonodarcovia žijú v rovnakom svete ako bežní občania, alebo v Karibiku.

Isto však viem, že v sociálnom štáte sa sociálna politika nerobí tak, že rozdiel pri výpočtom materskej (65% z vymeriavaciaho základu) a dávky v nezamestnanosti (50% z VZ) je 15%.NezmyselnaStatnaPolitikaLogoDeti

Za prvé, ženy vo všeobecnosti zarábajú menej ako muži. V priemere o 21%. Takže v modelovej situácii sa kľudne môže stať, že muž poberajúci dávku v nezamestnanosti bude mať príjem vyšší ako žena na materskej aj s dieťaťom. Je toto spravne, ak chceme aby sa rodilo viac detí? Nevšimol som si, žeby sa Slovensko stalo súčasťou Číny, aby sa pôrodnosť mala sociálnou politikou štátu znižovať.

Za druhé náklady na dieťa isto nie sú o iba 15% vyššie ako človeka v nezamestnanosti. Veď len oblečenie a pokrytie základných denných potrieb na dieťa predstavujú N-mesačnú prípravu v podobe sporenia a uskromňovania sa pre bežných mladých rodičov, pokým nezamestnaný nemá žiadne podobné náklady naviac.

Tým, však nechcem povedať, aby nezamestnaným štát znížil percento z vymeriavacieho základu ešte viac, lebo už aj tak je malé, ale aby sa zvýšila materská pre tých, ktorí dávajú život budúcim generáciám. Aby vôbec mal, kto na nás v budúcnosti pracovať.

Lebo aj opatrenia sociálnej politiky smerujúce do/od (vyberte si) podpory pôrodnosti sú príčinou odchodu mladých za lepšími podmienkami do zahraničia a dovolím si povedať, dôležitejšie ako referendum o rodine, ktoré reálne problémy nerieši.

PS: Ak súhlasíte, zdieľajte. Ďakujem.