. škótska rozbuška.

7. augusta 2014, Martin, ekonomicke EÚ politika politika a ekonomika Referendum s obrazkami Spoločnosť USA

Čo viete o Škótsku? Že je tam chladno a hmlisto, že obyvatelia chovajú ovce a chalpi tam nosia sukne? Tento romantický pohľad už dávno nie je realitou. Stačí si pozrieť plagáty informačnej kampane k referendu za Škótsku nezávislosť.

Basic facts about Scotland

Čo však osamostatnenie prinesie pre Veľkú Britániu? Čo pre EÚ? Súdiac podľa reakcií britských vládnych predstaviteľov a najvyšších členov orgánov EÚ, nič dobré. Asi aj preto sa v mainstreame o Škótskom referende za nezávislosť veľa nedozviete, pritom informačná kampaň prebieha už niekoľko mesiacov. Akoby existovalo stále nejaké to parazitovanie väčších na menších. Akoby sme si nezvykli, že na veľkosti nezáleží a že aj malé národy majú právo na suverenitu.

Ale to by sa Európa nesmela obávať zrelosti. Zrelosti malých, no rovnako dôležitých ako veľkých. Malých, ktorí už nechtúžia byť v mocenskom podmanení. Nielen bratov, ale aj veľkého brata USA používajúceho Európu ako nárazník voči ostatnému nepriateľskému svetu.

Škótsko tak môže byť príkladom nielen pre Kataláncov, Baskov, Welsanov ale aj mnoho iných, ktorí nesúhlasia so servilnosťou EÚ a vlád hazardujúcich s budúcnosťou vlastných občanov za ocenenia od veľkého zeleného brata.

Informačné embargo uvalené na Škótske referendum je dôkazom, že uvedomenie občanov je súčasnosti neželateľné.

18. septembra 2014 sa preto budú všetky otvorené oči pozerať na Škótsko.

Viac informácii nájdete na nasledujúcich linkách prirodzene v angličtine:

Škótske referendum 2014

Infografika