USA choďte domov, Európania nechcú 3. svetovú!

5. mája 2014, Martin, ekonomicke EÚ Filozofia kríza Médiá návrhy nazory oligarchia politika politika a ekonomika s obrazkami Spoločnosť spravodlivosť Ukrajinská kríza USA úvahy vojna Voľby

S veľkou pozornosťou už niekoľlko mesiacov svet a najmä Európania sledujú vývoj udalostí na Ukrajine. To, čo sa najprv zdalo ako revolúcia za slobodu a pričlenenie Ukrajiny k EÚ, dnes vo svetle udalostí vyznieva úplne inak. Tí, ktorí revolúciu chránili, dnes nechcú počuť hlas ľudu. Správajú sa ako ešte väčší despoti odvolávajúci sa na dohody, ktoré už roky neplatia a ktoré nereflektujú realitu.

Bežná prax politikov, žiadať už dávno neplatné, odvolávať sa na polopravdy a cez propagandu platených niekoľkých vplyvných ľudí ovplyvňovať nálady v spoločnosti. Boj o moc je o to intenzívnejší, že každá krajina na svete je zasiahnutá „finančnou krízou“ a tak chce vyťažiť niečo na úkor tej druhej, aby sa zachránila.

Obama a putin o ukrajine

 

Supy sa zlietavajú nad zdochlinou

Teraz sa Ukrajina nachádza v občianskej vojne. Na jednej strane tzv. Spojenci (NATO na čele s USA) a na druhej Rusko a Ázia na čele s Čínou, ktorá sa zatiaľ nezapojila výrazne do konfliktu, ale v rade OSN je jasne na strane Ruska. Resp. proti USA.

Geopolitika a dvojstranné rokovania, ktoré USA vychádzali 60 rokov sú dnes vplyvom uvedomenia si rozdielov slov a činov proti USA. Hoci naši politici to vidia inak a tiež už dlho nereflektujú názory ľudí. Ukrajina sa rozpadá a najsilneší supy bojujú o svoju časť koristi.

Amerike situácia o to viac vyhovuje, že Ukrajina sa nachádza v Európe a hraničí s Ruskom. Prípadný konflikt opäť USA priamo nezasiahne a to je hlavná výhoda, prečo USA kašle na názory obyvateľov Ukrajiny a na dodržiavanie demokratických pravidiel v tzv. post-komunistických krajinách. Hlavné je, že cez zámienku šírenia demokracie USA už v 90-tych rokoch pomohlo ustanoviť režimi, ktoré sa stali ich poslušnými spojencami. 

 

Problém nového sveta a sveta starého 

Kým starému svetu stačia raz za 4 roky voľby a ďalej si vlády môžu robiť doslova čokoľvek s maximálnym trestom nezvolenia (tzv. politická zodpovednosť) za nedodržanie sľubov a rozkradnutie verejných zdrojov, novému svetu sa chce vyjadrovať názor trocha priamejšie a záväznejšie pre dočasne zvolených politikov cez referendum. Verí, že politici sú iba ich dočasnými zástupcami a nie správcami s možnosťou robiť si, čo chcú.

Strach starého konzervovaného a skorumpovaného sveta voči novému je o to silnejší, že za svoje previnenia môže zaplatiť draho a s polu s ním nato môžu doplatiť aj šedé eminencie v pozadí tzv. sponazori, finanční žraloci, mecenáši či lobisti. Skrátka mocní starého sveta.

 

Z výrobného faktora sa stala modla

Ich moc stojí na jedinom. Na peniazoch. Peniaze pre nich vyrábajú ďalšie peniaze a to jednoduchou rovnicou. Čím viac ich máš, tým viac ich budeš mať a ešte získaš aj moc nad inými.

Peniaze = kapitál ako výrobný faktor sa dnes tak veľmi preceňuje, že niektorí dokážu zaň zapredať aj celé národy. Prípadne odpojiť chorého z prístrojov, aby „už toľko netrpel“. A oni spolu s ním. Zisk sa stavia nad ľudský život v zdravotníctve, nad vzdelanie v školstve, nad bezpečnosť v doprave, nad spravodlivosť v justícii, nad šťastie v rodine, nad rovnaké podmienky na slušný život v spoločnosti a nad demokratické a humánne princípy v politike.

Zisk na úkor druhého je fenoménom posledných 25 rokov a jeho najväčším viditeľným prejavom sú zväčšujúce sa rozdiely medzi chudobnými a bohatými, medzi voličmi a ich zástupcami, medzi zamestnávateľmi a zamestnancami, medzi slávnymi a menej slávanymi, medzi nami a Vami, medzi slovami a skutkami.

 

Skoncovať s modlou, alebo vymrieť

Východiskom je samozrejme nový svet so skrotenou modlou a novými pravidlami. Pravidlami založenými na spolupráci, vzájomnej pomoci, otvorenosti (či transparentnosti) a rovnosti príležitostí. No všetko stojí a padá na ľuďoch. Na tebe a na mne. Na nás a našich ideáloch i našich princípoch.

Dokážeme sa postaviť modle? Závisloti na nej? Dokážeme sa spojiť pre jeden jednoduchý cieľ – záchrana ľudskej dôstojnosti?

Hovorí sa, že každý sa dá kúpiť. Ja len doplním, že každý, kto stratil ideály sa dá kúpiť a jeho život smeruje už iba k smrti.

 

Žiadam referendum na Ukrajine pod dohľadom mierových zložiek a pozorovateľov tretích krajín bez USA a Ruska.

 

Pridaj sa k nám, lebo len spolu a občianskym spôsobom dokážeme zmeniť to, čo sa tu roky tolerovalo!

Reforma Slovenskej Demokracie alebo aj na FB