Investície prichádzajú, Made in Slovakia však nejestvuje

7. februára 2014, Martin, návrhy nazory politika politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť úvahy

Hoci sa vlády každý rok snažia prilákať a pochváliť sa tak ďalšími zahraničnými investíciami, aby znížili nezamestnanosť, Slovensko patrí stále medzi top krajiny vo výške nezamestnanosti. A to sa už pár krát menil aj spôsob štatistického výpočtu :-) Nepomohlo.

Isto sa Vám neraz stalo, že ste sa prihlásili, že ste Slovák/Slovenka, no nato sa Váš hneď opýtali, ktoré výrobky od nás môžu nájsť vo svojom obchode, a vy ste ostali prekvapení a zaskočení, lebo okrem špecializovaných obchodov pre česko-slovesnké komunity prípadne východnú Európu ste v bežných obchodoch nemohli nájsť z našej rodnej krajiny nič? (Svetlá výnimka je Eset, ale to nestačí.)

Darmo ste spomínali Volkswagen, Kiu, Citroen-PSA. Usmiali sa a skonštatovali. „Takže nejestvujete.“?

Žiaľ, len to, čo je doma (alebo domáce vo svete), to sa počíta.

Nehovoriac už o tom, že tu dostávame investície v podobe výrobných hál, ale tie s vyššou pridanou hodnotou ostávajú v zahraničí. pritom, všade počúvame akú kvalifikovanú pracovnú silu tu máme a že investor tu neprichádza kvôli lacnej pracovnej sile. Nerozumiem tým, ktorí tomu ešte po rokoch stále veria, ale budiš. Aj toto je obraz spoločnosti, ktorá si neuvedomuje, že prichádza o budúcnosť a opäť po pár desiatkach rokov samostatnosti začína pracovať na panskom, lebo domáce je „fúúj komunistické, zastarralé, alebo nekvalitné“.

Neviem ako vy, ale keď mojej mame v minulosti skyslo mlieko, nevadilo to, lebo z neho bolo kyslé mlieko. Teraz po tých novodobých ostáva len nepríjemný pach (bez urážky)…

Dámy a páni, ak by sme tak veľmi podporovali slovenských podnikateľov a to kvalitné, čo sme tu mali, ako tých zahraničných, tak by nás svet viac poznal, mali by sme menšiu nezamestnanosť, viac peňazí v obehu doma a aj vyššiu komkurenciu s nižšími cenami. Ale to by sa pár ľuďom, ktorí sa na rozpredaji verejného majetku nabalili, nepáčilo.

Škoda len, že nietorí na toto všetko prichádzame až teraz a ešte horšie je, že nemáme páky ako vyvodiť u verejných zástupcov aj právnu a majetkovú zodpovednosť. Čo tam po politickej…

Dokážeme sa postaviť na vlastné nohy a nových zemepánov striasť z nášich chrbtov?

 

Z Charty občana SR (detaily charty):

A: Medzirezortné, štátna správa a samospráva:

8. Zavedenie manažérskych zmlúv v štátnych podnikoch pre vrcholových manažérov, kde plat a bonusy budú pevne napojené na hospodárenie podniku.

 

B: ekonomické, hospodárske a finančné

2. Stanoviť reštrikcie v obchodovaní s firmami so sídlom v daňových rajov (definovať daňový raj zákonom) a postaviť mimo zákon podnikateľské aktivity na území SR firiem so sídlom v daňovom raji.

7. Štátna podpora podnikateľov daňovými úľavami a zjednodušenie administratívy s materskou centrálou na Slovensku najmä však malých a stredných firiem.

 

C: Spravodlivosť

2. Zrušenie trestnoprávnej imunity verejným zástupcom, zrovnoprávnenie občanov s verejnými zástupcami pred zákonom a zavedenie hmotnej zodpovednosti verejných zástupcov, nominantov a osôb spravujúcich verejný majetok a zakáz platenia poistenia štátom za verejných činiteľov voči nesprávnym rozhodnutiam.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.