Ak je Tiso mučeník, potom ním bude aj Mečiar, Fico, Figeľ, Miklóš a Dzurinda?

1. februára 2014, Martin, cirkev náboženstvo nazory politika politika a ekonomika protesty s citatom s obrazkami s otazkou Spoločnosť úvahy

Alebo aj Kotleba? Včera sa mi do mailovej schránky dostal mail s názvom : Slovenské národné púte za mučeníka Jozefa Tisu do Altöttingu. Dokumentácia rozsiahleho ľudového kultu J. Tisu.

Som hrdí Slovák, ale necítim hrdosť za kolaborantné konanie režimu prvého Slovenského štátu s nacistickým Nemeckom.

Nevidím, žiaden dôvod, aby sme mali byť hrdí nato, že Hitler ponúkol Slovensku dva možnosti: samostatnosť a poslušnosť, alebo byť súčasťou veľkého Nemecka ako protektorát spolu s Českom a Moravou.

De facto prvý Slovenský štát a jeho predstavitelia boli len bábky hrajúce o čas a vlastné záujmy, a popri tom napomohli Nemecku, lebo svojou poslušnosťou uvoľnili značnú nemeckú časť vojska, ktoré by museli okupovať Slovensko, a tak sme sa radšej okupovali sami a Nemci bojovali ďalej za rozšírenie hraníc pre Uebermencha.

Ak si dokážeme ctiť a dokonca spraviť svätca človeka, ktorý bol len bábkou a kolaboroval, vymieňal život jedných za život druhých, potom sa niet čo čudovať zvrátenému mysleniu, ktoré aj dnes pretrváva v katalíckych kruhoch a posväcuje konanie nových zapredancov, novej štandardnej „hlinkovej gardy“, lebo tá im podobne ako Nacisti Hlinkovcom, dáva možnosť na výber.

Žiť ľahšie a kolaborovať, alebo žiť ťažšie, postaviť sa proti zneužívaniu verejných zdrojov na súkromné účely malej skupinky kolaborantov ergo sebcov.

A tak sa zdá, že kým kupčenie s odpustkami v protestanskej luteránskej cirkvi je zakázané, v našej akoby pretrvalo.

Veď aj istý predstaviteľ kresťanskej strany dal svoj sociálny byt na charitu potom, čo sa prevalilo, že ho dostal za svoje dobré styky s iným straníckym kolegom. Treba ho preto uctievať? Nie. Lebo ak niekto rozdáva, dáva zo svojho, čo statočne nahonobil a nie z toho, čo ľuďom šikovnosťou z moci a postavenia straníckeho kolegu vzal.

Je pekné dávať do zvončeka z nakradnutého a sedieť v čestnej lavici pri zostarlých a do seba zahľadených biskupoch a kardináloch, ale ako sa na inom mieste v biblii vraví. „Ľahšie je ťave prejsť uchom ihly ako bohatému vojsť do Božieho kráľovstva.“ a na inom mieste písmo hovorí: „Tvoje kniežatá – hľa, vzbúrenci a spoločníci zlodejov, každý má rád dary, ženie sa za odmenami, sirote k právu nepomôžu a žaloba vdovy k nim nedôjde.“

Boh Vás vidí a hoci neprezradí, uvedomelá spoločnosť si Vás vždy nájde, lebo v každom z nás je časť Boha.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.