Priemerný Slovák prežíva od výplaty k výplate. Aj pre neúmerné dane.

17. januára 2014, Martin, ekonomicke nazory oligarchia politika politika a ekonomika príjmy s obrazkami s otazkou Spoločnosť statisticke tabulky úvahy

Ak si priemerný človek na Slovensku položí otázku, čo je zmyslom života, môže sa dostať do nepríjemnej pozície, keď odpoveď je buď ubíjajúca, alebo zastrčená v pozadí za množstvom existenciálnych problémov, s ktorými sa väčšina ľudí na Slovensku dennodenne stretáva.

Podľa kalkulačky rozloženia zárobkov (TU) viac ako 85% obyvateľov Slovenska zarába menej ako je priemerná mzda (3Q 2013 = 803 Eur v hrubom).

Spravme si teda malý prepočet vychádzajúci z priemernej mzdy a nášho priemerného občana nazvyme Jožko Mrkvička.

Základné udaje o Jožkovi:

-má 30 rokov a žije v hlavnom meste,

– posledný rok pracuje v zahraničnej firme,

– vlastní 5 rokov staré auto, s ktorým raz za 2-3 mesiace navštívi rodinu na východe Slovenska,

– práve si kúpil jednoizbový byt (úver 50 tis., 10 tis. Eur mal vlastných, 4% úrok, na 25 rokov splácania).

screenhunter2

 

 

 

 

 

 

Jeho mesačné výdaje sú nasledovné:

 screenhunter7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kde sú však lieky v prípade, že ochorie? Kolkové a iné poplatky na úradoch, bytový fond? kde sú ďalšie investície do bývania, či auta? Kde sú výdaje na oblečenie? Kde výdaje na rekreáciu, kultúru…?

V stredoveku stačilo chodiť na panské a odvádzať desiatok. Dnes už a panské nechodíme, zato však odvádzame 54,4% zo superhrubej mzdy (toho, čo musíme odpracovať pre zamestnávateľa).

A čo máme zato ako protihodnotu od štátu? Prázdne sľuby vlád, že zajtra bude lepšie. Že sa treba uskromniť a poslušne pracovať pre štátne, ktoré si rozdelia beztrestne a legálne súkromné osoby.

Ak má človek poslanie na tomto svete, nie je to iste prežívanie, ani lopotenie v oligarchickom systéme hrajúcom sa na demokraciu.

Život je niečo viac. Systém, v ktorom žijeme by sa mal tomu prispôsobiť. Nie naopak.

Ak malo obdobie po 89 priniesť lepšie zajtrajšky, tak sa pýtam, kde sú? Kto spreneveril myšlienku slobody, rovnosti a samostatnosti Slovenska za dve desaťročia?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.