352 – 513 Eur (netto) u dotovanej zahraničnej investície

8. decembra 2013, Martin, ekonomicke politika a ekonomika s obrazkami s otazkou Spoločnosť úvahy z vychodu Slovenska

Na východ Slovenska (domov) sa vraciam len sporadicky a na krátku dobu. Nik z mojich rovesníkov tunie je a ani nič sa tu v podstate nedeje.

Stranícke tričká a rodinné vzťahy tu hrali a od istého času ešte viac hrajú dôležitú rolu pri zaobstaraní si práce.

Za priemernú mzdu 820 Eur (2013) by sa tu ľudia asi aj zodrali a preto sa podobné ponuky práce (ako na obrázku) nehanbia ponúkať sprostredkovateľské agentúry, ktoré sa prispôsobili trendu zháňania nádenníkov pre zahraničné fabriky za peknú províziu.

web fotoUž pár rokov sa nečudujem, prečo z východu všetci utekajú. Za ponúkaný plat od 352 do 513 Eur v čistom sa na Slovensku nedá slušne žiť. Je to hanba. Ale ľudia, ktorí tu majú pevné rodinné zázemie, inú možnosť nemajú.

Pre tých druhých, bez záväzov, je preto ľahšia voľba ísť makať do zahraničia, kde sa čistá mzda vplyvom nižších poplatkov sprostredkovateľských agentúr, nižších daní a odvodov, ako aj vyššej mzdy ponúkanej fabrikami, zvýši často na dvoj až trojnásobok.

To všetko pri rovnakých, alebo veľmi podobných nákladoch ako na Slovensku, dopomôže mladému človeku, ale už často aj starším k nasporeniu nemalej čiastky pre rodinu, ktorá by zo slovenského platu iba živorila.

A nevýhoda vzdialenej rodiny a domova? Sa tu beztak ztiera, keďže fabriky na Slovensku sú situované ďaleko od hladových dolín a preto sa neoplatí cestovať domov skôr ako po týždňovkách.

Žiaľ aj takto (ne)normálne vyzerá situácia na Slovensku 24 rokov po prevrate.

Za koľko pracujete vy? Alebo to kvôli klauzule v zmluve o mzde ani nemôžete prezradiť?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete a dokážete si vytvoriť vlastný názor.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sa tu roky ticho tolerovalo a deformovalo Slovensko.

Charta občana SRaj na FB

 

Názory prezentovné v blogu sú len a len mojimi osobnými názormi a vychádzajú z osobného presvedčenia spísaného v Charte občana SR, ktoré sa nemusia/môžu zhodovať s názormi iných. Ďakujem za pochopenie.