Rozpútajú USA a jej spojenci ďalšiu nemorálnu vojnu teraz v Sýrii?

28. augusta 2013, Martin, politika s bodmi s otazkou Spoločnosť USA úvahy vojna

Dnes si USA pripomína 50. výročie prejavu Martina Luthera Kinga o morálnosti vtedajšej separovanej spoločnosti na základe rasy, stojí prezident USA zosobňujúci rôznorodosť tejto federácie pred otázkou či rozpútať ďalšiu vojnu. Čin, ktorý isto nie je morálny, ak je založený iba na dohadoch a obvineniach bez dôkazov.

Dnes, keď medzinárodné spoločenstvo a mienka na celom svete sa kriticky pozerá na každý krok USA pre blamáž s vojnou v Iraku, ktorá začala pre podobné domnienky, priniesla chaos pre domáce obyvateľstvo, no žiadnu domnienku nepotvrdila a tak odhalila postranné záujmy americkej medzinárodnej politiky, je viac než žiadúce a nutné priniesť nezvratný dôkaz o použití chemických zbraní Sýrskou vládou.

Lebo rovnako ako v prípade akéhokoľvek súdneho konania je nutné predložiť dôkaz, aby sa dokázala vina. Aj v tomto prípade je to rovnaké.

Propaganda dokáže síce zmeniť vnímanie verejnosti a obrátiť ju doslova proti hocikomu, ale mali by sme mať na vedomí, čo je ozajstný dôvod, čo len zámienka. Vojna je najkrajnejšie riešenie, ak zlyhali všetky ostatné pokusy.

Podľa teórie spravodlivej vojny totiž existujú iba tri dôvody začatia vojny:

1. ak vás napadnú a musíte sa brániť,

2. ak napadnú vašeho spojenca a musíte mu ísť na pomoc,

3. alebo ak sa niekde koná genocída na občanoch/obyvateľoch hociktorého štátu sveta (tu je nutný súhlas medzinárodného spoločenstva).

Ak sa vláda USA ozaj stavia do pozície ochrancu demokracie, spravodlivosti a ľudských práv, morálneho policajta sveta, mala by byť prvá, ktorá si ctí tieto zásady, nerobiť rovnakú chybu ako v prípade Iraku a netrestať hocikoho na základe domnienok bez dôkazov. Svetová mienka už totiž nie je tak proamerická ako bola pred desiatimi a už vôbec nie pred dvadsiatimi rokmi. Našťastie.

Našťastie spoločné vedomie a skúsenosť nás posunuli ďalej. Platí to aj pre USA a jej spojencov?

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme roky ticho tolerovali!

Ď A K U J E M !

Charta občana SRaj na FB