SR: Automobilová veľmoc alebo časovaná bomba montážnych hal

25. júla 2013, Martin, ekonomicke nazory politika politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť úvahy

Pýšiť sa tým, že sme jednou z krajín s najväčším počtom vyrobených áut na obyvateľa je pekné. Keď z toho má prospech štátny rozpočet, je to dokonca osožné a keď aj ľudia v krajine, tak je to prospešné. V roku 2012 sa na Slovensku vyrobilo 171 áut na 1000 obyvateľov.

Problém však nastáva, keď autá na odbyt nejdú. Takýto stav nastáva vždy v kríze, lebo auto je stále luxusným tovarom. Hoci za posledných 10 desať rokov ceny áut poklesli, dokonca sa vyrábajú aj ekonomickejšie a ekologickejšie autá, nebezpečná nálož v podobe neexistencie alternatív tiká nad slovenskou ekonomikou.

Už v súčasnosti EÚ dotuje sumou prevyšujúcou 25% štátneho rozpočtu a k tomu stále ostáva sekera okolo 3%, pričom verejný dlh dosiahne onedlho 60% z HDP.

Vláda nemá veľa miesta na balansovanie. Už roky sa na Slovensku nerobí prospešná politika. Prospešná pre krajinu a jej občanov. Tí, majú dosť, keď sú od 89 stále viac a viac zaťažovaní rastúcimi daňami, odvodmi a rôznymi poplatkami či príplatkami raz pre prechod z plánovanej na trhovú ekonomiku, neskôr pre reformy a teraz pre neschopnosť vlády zatočiť s výdavkami.

Keďže verejný audit by bolo ťažké zorganizovať (veď kto by ho uskutočnil a ako nezávislý by bol?), a ak by sa aj uskutočnil a mnohé by odhalil, čo by to znamenalo?

Možno už dnes by mohli kresťansky založení voliči, ak už sa počas dvadsiatich rokov činiť nevedeli, začať aspoň modliť, aby prišli lepšie časy a nedopadli sme ako Detroit v USA (bývalá Mekka automobilového priemyslu). Nás by totiž nemohla zachraňovať federálna vláda.

Ale lepšie riešenie by mohlo byť, ak by si vstúpili do svedomia a spolu s nimi aj ďalší, ktorí uverili a nechali sa oklamať.

 

Nie je hanba, ak si človek prizná chybu. Horšie je, ak si chybu nechce priznať a preto túto zaslepenosť kráča do pekla.

Staňte sa aj vy jedným z nás! Chceme len spravodlivosť a poriadok v našej vlasti.

Požiadavky môžete nájsť na Charte OI SK, ktorú tiež môžete podporiť na FB TU.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme 23 rokov ticho tolerovali!