Dokážeme rozpredanú slovenskú ekonomiku znova postaviť na nohy, aby z toho mali aj občania úžitok?

23. júla 2013, Martin, ekonomicke návrhy nazory politika politika a ekonomika Požiadavky s bodmi Spoločnosť

Po vyše dvadsiatich rokoch pozorovania a pociťovania rôznych experimentov na slovenskej ekonomike a jej účastníkoch, sa dá povedať, že najškodlivejšie príčiny zlého stavu SR sú:

1. korupcia, nomenklatúra a rodinkárstvo v štátnej a verejnej správe.

2. nedostatok kapitálu v ekonomike.

3. spravodlivosť platiaca selektívne (inak pre veľké ryby a inak pre menšie).

4. nekoncepčnosť vládnych politík, neodbornosť nominantov a absencia oddanosti verejnému záujmu verejných a štátnych byrokratov.

5. vysoké dane a odvody neefektívne vynakladané na verejné služby.

 

Ich pôvod sa odvodzuje od:

1. absencie osobnej zodpovednosti nominantov politických strán, absencia verejnej kontroly a rozhodovanie za zatvorenými dverami.

2. absencia zábran pri odleve kapitálu z ekonomiky, zrušenie vlastnej meny a chýbajúci prvok ponuky priťahujúci a udržujúci zahraničný kapitál v ekonomike.

3. zákony v okliešťujúce práva občanov garantované ústavou, možnosť ovplyvniť subjektívne rozhodnúť sudcovi o veci a bez postihu, sudcovská kolegialita.

4. vymieňanie vlád spôsobujúce výmenu kľúčových postov v štátnej a verejnej správe a chýbajúca koncepcia rozvoja SR presahujúcu vládne obdobie akceptovaná celým politickým spektrom pre záujem republiky resp. občana.

5. stranícke delenie a rozdeľovanie štátnych a verejných financií pre svojich sponzorov, spriaznené firmy, známych a straníckych príslušníkov.

 

Riešenia na zamedzenie neduhov môžu byť nasledovné:

1. Zavedenie princípu, čo je verejné nie je tajné. Zavedenie transparentných verejnosťou kontrolovateľných výberových procesov. Zavedenie jasných minimálnych požiadaviek, na každé miesto v štátnej a verejnej správe a samospráv. Zavedenie manažérskych zmlúv. Zavedenie zásady: jeden človek, jeden verejný mandát, jeden plat.

2. Postupné prebratie všetkých strategických prírodných zdrojov a sietí do vlastníctva štátu = verejnosti. Zavedenie duálnej vonku nekonvertibilnej a bezúročnej meny. Zavedenie dane na finančné transakcie mimo štátu a stanovenie zákonov pre regulovanie finančných trhov.

3. Zlepšenie vymožiteľnosti práva prostredníctvom stanovenia presných časových harmonogramov a max. časovej dĺžky a výšky peňažných výdavkov na súdne konanie. Zavedenie preukazovania nadobudnutého majetku u verejných a štátnych zamestnancov. Voľby najvyšších sudcov. Nová občianska ústava s jasnými princípmi, s ktorými budú zákony musieť byť v zhode. Zrušenie definitívy štátnych a verejných činiteľov.

4. Zavedenie jasných minimálnych požiadaviek, na každé miesto v štátnej a verejnej správe a samospráve a zredukovať nominačné posty iba na poradcov a asistentov zvolených zástupcov. Zavedenie mechanizmov vzájomnej kontroly výkonnej, zákonodarnej a súdnej moci a zachovanie určitej miery nezávislosti navzájom. Pravidelné zúčtovanie vlád.

5. Zavedenie princípu, čo je verejné nie je tajné. Zavedenie transparentných verejnosťou kontrolovateľných výberových procesov. Zavedenie mechanizmov sledujúcich efektivitu práce v štátnej a verejnej sfére a pravidelné zisťovanie spätnej väzby občanov. Zavedenie manažérskych zmlúv.

 

Viac o požiadavkách môžete nájsť na Charte OI SK TU, ktorú tiež môžete podporiť na FB TU.

 

Ďakujem, že Vám nie je jedno, v akej spoločnosti žijete.

Iba spolu dokážeme napraviť, čo sme 23 rokov ticho tolerovali!