10 mýtov a faktov o slovenskej demokracii

2. júla 2013, Martin, nazory politika politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť

Vychádzajúc z názvu DÉMOS=ľud KRATEIN=vládnuť, pokladám v tom najzákladnejšom význame demokraciu ako vládu ľudu, na základe tohto sa dá tvrdiť, že.

 

Mýtus 1.: Oficiálne sme demokratický štát.

Fakt: Keďže ľudia tu o ničom okrem zvolenia si strán nerozhodujú, aj to dočasne si volíme vládcov, ktorí nie sú nám nijako odpovední za svoje činy a rozhodnutia, máme tu oligarchiu, alebo lepšie povedané partokraciu.

 

Mýtus 2.: Oficiálne sme právny štát.

Fakt: Spravodlivosť je na Slovensku slepá a rozhoduje rôzne v rovnakých prípadoch (viď. vydanie knihy Gorila), sudcovia sú pod neustálym tlakom politických strán a ľahko uplatiteľní, lebo ich nikto nekontroluje, takže od právneho štátu máme na míle ďaleko.

 

Mýtus 3.: Ofiaciálne sme sociálny štát.

Fakt: V porovnaní so západom sme sociálnejší, ale aj chudobnejši, v porovnaní so severom a východom sme iba zasa málo sociálni. No v porovnaní so svojou minulosťou, kedy sme mali mnohé sociálne služby iba za odvody a dane, kým dnes musíme ešte aj doplácať okrem platenia stále vyššých daní a odvodov, plus nehorázne sa tieto služby zhoršili, takže máme ďaleko od sociálneho štátu. Jedinej skupine, ktorej sa sociálne viac pomáha ako v minulosti sú neprispôsobiví a leniví.

 

Mýtus 4.: Oficiálne patríme k najvyspelejším štátom sveta.

Fakt: V mnohých prípadoch však nedosahujeme životnú úroveň ani niektorých Ázijských štátov (Taiwan, Singapur), ktoré boli pred niekoľkými desaťročiami ďaleko za nami a stále stagnujeme.

 

Mýtus 5.: Oficiálne sme suverénny štát.

Fakt: Ekonomická závislosť na zahraničí z nás však robí kolóniu lacnej pracovnej sily pre zahraničné koncerny.

 

Mýtus 6.: Oficiálne sme slobodní a občiansky štát (máme právo na vlastný náror, právo zhromažďovania, slobody slova, atď.).

Fakt: Svoje práva si však stále musíme nárokovať a žiadať. No aj keď sa ich domôžeme, nájdú sa zámienky, prečo sa nemôžu uplatniť. Buď sa musíme niekde nahlasovať, platiť nejaké poplatky, v médiách vás môžu za iný názor zmazať, či cenzurovať alebo v práci perzekuovať.

 

Mýtus 7.: Zahraničné investície nám len pomáhajú.

Fakt: Ako je potom možné, že za rovnakú prácu sú naši pracovníci platení 3x menej ako v materskej krajine koncernu?

 

Mýtus 8.: Oficiálne naši vládcovia naplňali len našu vôľu po 89tom.

Fakt: Sprivatizovali všetok strategický majetok za babku, štát ešte viac naviazali na cirkev (vatikánska zmluva), odbory spravili ešte viac závislými (na stranách), rozdiel v platoch v porovnaní so západom sa nezmenšil, školstvo a zdravotníctvo sa dostalo na pokraj kolapsu a dôchodky to ešte len čaká.

 

Mýtus 9.: Sme pluralitný štát (viacerých názorov).

Fakt: Napriek tomu to od 89 volíme stále tých istých politikov a stále tie isté strany, aj ich tu máme najviac na obyvateľa na svete. Len pár je mediálne a finančne podporovaných.

 

Mýtus 10.: Po 89 oficiálne skončilo prenasledovanie politických oponentov a propaganda strany.

Fakt: Prenasledovanie len zmenilo formu a stalo sa sofistikovanejšie (vyhodenie z práce, mafiánske praktiky, odpočúvanie, diskreditovanie tajnými službami a straníkmi,…). Propaganda sa zmenila z propagandy jednej strany na propagandu dvoch smerov, pričom za oboma stoja obrovské finančné skupiny.

 

Takže stále si myslíte, že žijeme v demokracii? Stále si myslíte, že za všetko môže freevoľnosť demokracie?

Nie tá tu nikdy na Slovensku nebola a možno ani vo svete, najbližšie k tomu slovu má Švajčiarsko. Aby sa konečne naplnila a starí vládni zapredanci sa vymenili, sa môžete pridať k Charte OI SK, ktorá žiada od tohto režimu iba to, čo sľuboval, keď preberal žezlo v 89.

Viac o požiadavkách občanov na vládnuce špičky môžete nájsť TU na Charte OI SK a podporiť ju môžete TU.

Ďakujem, že Vám nie je jedno v akej spoločnosti žijete.