Sedem práv slobodného občana a štyri práva štátu v občiansko-demokratickej spoločnosti.

21. júna 2013, Martin, návrhy nazory politika politika a ekonomika s bodmi Spoločnosť

Akoby mohli vyzerať práva občanov a štátu v občiansko-demokratickej spoločnosti či svete. Sú to práva, na ktorých sa zakladajú body Charty OI SK.

Sedem práv slobodného občana.

1. Každý občan má právo byť plne informovaný o nakladaní s verejnými a štátnymi zdrojmi a majetkom.

2. Každý občan má právo svojho zvoleného zástupcu brať na zodpovednosť pre nedodržanie sľubu, zneužitie dočasne zverenej moci/postavenia a môcť ho od odvolať počas plynutia jeho mandátu.

3. Každý občan má právo na bezplatné základné sociálne, zdravotné, vzdelávacie, bezpečnostné služby a základnú infraštruktúru za svoje povinné odvody do verejných zdrojov.

4. Každý občan má právo na spravodlivý súd a v prípade platného odsúdenia mať možnosť si svoj rozsudok odpracovať.

5. Každý občan má právo vstúpiť na trh s čo najmenšími bariérami (či ako FO alebo PO), mať čo najpresnejšie informácie o ňom a mať minimálne rovnaké podmienky ako starý účastníci na trhu.

6. Každý občan má mať právo na rovnaké zaobchádzanie pred úradmi štátnej a verejnej správy bez ohľadu na jeho národnosť, rasu, vierovyznanie, vzdelanie, sociálne či statusové postavenie.

7. Každý občan má právo na život a rovnaké možnosti pri napĺňaní svojej osobnej cesty.

Štátne a verejné inštitúcie (ďalej len štát ako verejná organizácia patriaca občanom štátu) majú právo vo verejnom záujme:

1. Kontrolovať napĺňanie zákonov v praxi, súdiť a v prípade preukázania porušenia aj primerane trestať vinníkov.

2. Vstupovať na trh, aby zabránili zneužívaniu dominantného postavenia súkromnej spoločnosti a poskytovali občanom bezplatné základné služby (sociálne, zdravotné, vzdelávacie, bezpečnostné služby a služby infraštruktúry).

3. Participovať v organizáciách a ad hoc iniciatívach, ktoré neporušujú medzinárodné dohovory a zmluvy a nepresúvajú štátne kompetencie súvisiace so stratou suverenity na iné externé orgány.

4. Chrániť prostredie poskytujúce rovnaké podmienky a možnosti pre občanov na svojom území pred internými, alebo externými vplyvmi, ktoré by tento stav chceli zmeniť vo svoj prospech.

 
Ak by ste vedeli pridať nejaké ďalšie, prosím, podeľte sa o ne verejne. Za každý názor, pripomienku či doplnok ďakujem.

 

Chceme ďalší pokrok bez zastávok. Viac o požiadavkách občanov na vládnuce špičky môžete nájsť TU na Charte OI SK a podporiť ju môžete TU.

Ďakujem, že Vám nie je jedno v akej spoločnosti žijete.