Vychodiskom z krízy nie je sťaženie vstupu novým subjektom na trh a podpora veľkých.

17. júna 2013, Martin, ekonomicke návrhy nazory politika politika a ekonomika Požiadavky s bodmi s otazkou Spoločnosť

V roku 2012 bolo na Slovensku viac ako 366 tis. živnostníkov, takmer 20 tis. slobodných povolaní, viac ako 7,5 tis. farmárov, takmer 150 tis. mikropodnikov, viac ako 11 tis. malých podnikov a viac ako 2,5 tis. stredných podnikov. Spolu viac ako 556 tis. subjektov malých a stredných podnikov.

Na zamestnanosti sa podieľali vyše 72,2 %. Teda z celkovej veľkosti pracovnej sily na Slovensku, ktorá je 2,725 mil., malé a stredné podniky zamestnávali teda v absolútnych číslach 1,967 mil. pracujúcich.

V štátnej správe je zamestnaných 13,3 % alebo 362 tis. pracujúcich.

Veľkých podnikov zamestnávajúcich nad 250 zamestnancov existovalo v 2012 roku 613 a tvorili len 14,5 % z pracovnej sily alebo 395 tis.

Vláda však namiesto väčšiny dotuje a podporuje menšinu. Prečo?

Aby zabezpečila dobrý imidž Slovenska ako otvorenej ekonomiky? Prečo podporuje iba tieto veľké exportérske firmy. Pre vrchné ani nie 1% podnikov najmä so zahraničnou účasťou, vláda choro deformuje domáci trh a ničí ho aj pracujúcim aj podnikajúcim na Slovensku.

Či už je to cez daňové úľavy, podporné programy a Eurofondy, cez byrokraciu až po udržiavanie umelej vysokej nezamestnanosti a tým nízkych platov/nákladov na mzdy.

Argument, že veľké firmy tvoria chrbticu našej ekonomiky u samostatne kriticky zmýšľajúcich neprejde z niekoľkých jednoduchých dôvodov.

1. V nedeformovanej ekonomike sa zaniknutý subjekt nahradí prirodzene novým, lebo účastníci na trhu sú flexibilní a to preto, že vstup na trh je jednoduchý a nejestvujú tu bariéry spojené s administratívnymi/byrokratickými nákladmi. Výsledkom je nezamestnanosť na úrovni prirodzenej, silnejšie konkurenčné prostredie, zvýšená kvalita a zvýšenie medzinárodnej konkurencieschopnosti. To všetko prirodzenou cestou bez zásahu štátu do podnikov, v ktorých nemá žiadny podiel.

2. Vláda však musí v nedeformovanej ekonomike zabezpečiť rovnaké podmienky pre všetky subjekty a ovládať monopolné strategické siete, ktoré prenajíma poskytovateľom služieb za rovnakých podmienok a tak dosiahnuť úsporu z rozsahu, zrušenie všetkých duplicít distribučných sietí v štáte a byť tak stabilizačným prvkom v ekonomike, čo zahraničné pobočky byť nedokážu.

Chápem však, že pre všetkých doterajších členov vlád (generáciu – česť výnimkám) vychovaných v inej dobe je toto ťažké iba pochopiť, nieto ešte uskutočniť.

No rovnako verím, že ako po zime príde jar, tak aj po dinosauro-pijaviciach príde ďalšia generácia nekorumpovateľných a pre blaho krajiny konajúca generácia. Generácia uvedomelých občanov vychovaných počas 25 ročnej doby bludov poznajúca jej nástrahy a schopná priniesť ozajstnú zmenu k demokracii = vláde ľudu.

Možno nie dnes, možno ani o rok, ale raz isto príde. Lebo na každú akciu sa nájde reakcia a ľudia pochopia, že slobodu im nik neuchráni, ak za ňu sami neustále nebojujú.

 

Sme za pokrok a pretrhanie starých štruktúr moci. Viac o projekte môžete nájsť TU, tiež ho môžete podporiť TU alebo sa podeliť s vaši názorom či lepším riešením. Čím viac nás bude, tým skôr sa zmena uskutoční. Ďakujem.