Aký je majetok a prijímy cirkví? Vieme odpoveď.

14. júna 2013, Martin, cirkev náboženstvo nazory politika politika a ekonomika Spoločnosť statisticke tabulky

Cirkev ako samozvaná ochrankyňa pravdy a spravodlivosti, odjakživa hlásala skromnosť a pokoru. Je však táto pokora a skromnosť aplikovaná aj do jej vlastných radov?

Teraz v časoch krízy sa tento rozdiel medzi slovami a skutkami vníma o niečo kritickejšie ako inokedy. Ovečky = bežní občania sú vyzývaní k nekritickej poslušnosti k starým štruktúram a to nielen náboženským ale aj svetským, ale to všetko nekriticky – dogmaticky.

S cirkvou je spojených mnoho paradoxov, ktoré ju diskreditujú v očiach rovnako veriacich ako aj neveriacich. Ako napríklad.

Cirkev hoci sa kriticky nechce vyjadrovať k politickému dianiu priamo – správa sa navonok sekulárne, no vnútorne finančne je napojená priamo na politické špičky a na štátnu kasu.

Cirkev hlása pokoru a skromnosť, no sama obhospodaruje hodnotné majetky v hodnote niekoškých miliírd Eur a každoročne dostane od štátu a vyberie od veriacich ďalšie „milodary“ v hodnote desiatok miliónov Eur. Pritom čo dostanú veriaci ako protihodnotu? Pán Boh zaplať? Plnohodnotné odpustky? Spásu duše?

Presnejšie údaje o majetku a prijímoch cirkví sú uvedené v nasledujúcich tabuľkách.

Svoj názor si viete spraviť aj sami.

 

Odhad majetku cirkvi

Odhad prijímov cirkví

Či to všetko cirkev myslí ozaj úprimne s ovečkami a so spásov alebo nie? No mohla by si vstúpiť do svedomia a občanom práve teraz v časoch krízy pomôcť.

Alebo sa už jej hlásanie odklonilo natoľko od prvotného, že je degradované na zámienku akou sa dostať k mamonu?

Čo by nato dnes povedal samotný Pán Ježiš??? Bol by za zmluvu s Vatikánom? Bol by za stav v akom sa Slovenská spoločnosť nachádza? Bol by za odluku cirkvi od štátu?

Sme za pokrok a pretrhanie starých štruktúr moci. Viac o projekte môžete nájsť TU, tiež ho môžete podporiť TU alebo sa podeliť s vaši názorom či lepším riešením. Čím viac nás bude, tým skôr sa zmena uskutoční. Ďakujem.