Má Slovensko budúcnosť?

13. júna 2013, Martin, nazory politika politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť úvahy

Isto má. Otázka je akú?

Isto si ju každý položil a nie raz. Ľudia často premýšľajú nad svojou budúcnosťou a smerovaním. Podľa toho potom aj volia. Tých, v ktorých dúfajú, že naplnia ich sny o budúcnosti.

Radi majú istoty. Veď kto by nemal. Ale istota nie je iba peňažná, od nežnej revolúcie udržiavaná iba na dlh a dávkovaná s podľa potreby ovečkám pre získanie ich hlasu.

Istota je cieľ, kde sa chceme ako krajina dostať. Budúcnosť, za ktorou kráčame a ktorú sa spoločne snažíme naplniť.

Môžeme nechať iných beztrestne rozhodovať o svojej budúcnosti, ale ako vidíme v realite, to nefunguje. Nie bez ich samotnej kontroly.

Už aj malé dieťa vie, že „Sľuby sa sľubujú a čerti sa radujú. Iba spoločne rovnocenne a neklamlivo máme budúcnosť.

Každý človek má právo byť docenený a šťastný vo svojej krajine. Má právo naplňovať svoje sny bez toho, aby na neho platili iné podmienky ako na iného.

Má právo byť motivovaný tým, že aj skutočne vidí a cíti, že to čo krajine odovzdal, krajina mu dáva späť.

Či o takéto právo nie sú občania SR okrádaní? Práve tými, ktorí majú brániť ich záujmy?

Aby sa však do čela krajiny mohli dostať ozajstní zástupcovia ľudu a aby sa demokracia ozaj mohla uskutočniť v tejto krajine je potrebné, aby sa:

  1. Zmenil volebný systém na väčšinový s nepárnym počtom obvodov a možnosťou voliť aj nestraníkov a zníženie volebnej kaucie na 5000 Eur.
  2. Zaviedla možnosť voleného zástupcu odvolať rovnakým počtom hlasov voličov/občanov aký získal pri voľbách cez právne zaväzujúcu petíciu a následné sa nahradil ďalším v poradí s najviac dosiahnutými hlasmi v obvode (nie automaticky náhradníkom zo strany).
  3. Znížilo kvórum na vypísanie referenda (napr. na 10% počtu občanov žijúcich na území, ktorého sa referendum týka), termín vyhlásenia referenda sa predĺži na rok, aby sa mohla vyvolať celospoločenská debata (priestor vo verejnoprávnych médiách) a zrušenie kvóra pre vyhlásenie platnosti referenda.
  4. Zrovnoprávnila platnosť a záväznosť referenda a volieb pri rovnakej percentuálnej účasti 30% z voličskej základne.
  5. Zaviedla možnosti voliť úradnícku vládu a postupné zavedenie elektronických volieb a aj pre Slovákov žijúcich v zahraničí.

Je na nás akým smerom sa chceme vydať, aké sny chce spoločenstvo na Slovensku naplniť.

Sme za pokrok a pretrhanie starých štruktúr moci. Viac o projekte môžete nájsť TU, tiež ho môžete podporiť TU alebo sa podeliť s vaši názorom či lepším riešením, už predom ďakujem.

Ak sa Vám tento článok páčil, alebo Vás niečim zaujal, môžete viac nájsť na Twitteri pod menom – martin david fedorko.