Sloboda, rovnosť, bratstvo a spravodlivosť pre všetkých. Ozaj uskutočniteľný cieľ?

5. júna 2013, Martin, nazory politika politika a ekonomika s otazkou Spoločnosť úvahy

Myšlienky veľkej francúzskej revolúcie, na ktoré sa odvoláva mnoho politických smerov, strán a politikov. Jedni chcú rovnosť pred zákonom, iný rovnosť príležitostí, ďalší nezávislosť a iní medzinárodnú spoluprácu, no vždy, keď sa dostanú k moci vytvoria elity stojace nad ostatnými. Elity rovnejšie ako ostaní občania, ktorí ich volili.

Je preto táto myšlienka slobody, rovnosti, bratstva a spravodlivosti pre všetkých uskutočniteľná?

Mohlo by sa zdať, že nie. Mnohým pred nami sa to nepodarilo, tak prečo by sa to malo podariť nám. Sme niečím výnimočnejší ako oni?

Áno sme. Prišli sme po nich a môžeme sa použiť z chýb iných. Veď každý deň sa môžeme stretnúť s novými pokrokovými myšlienkami a technológiami, ktoré riešia problémy predtým nezvládnuteľné.

Ľudský faktor je najdôležitejší, lebo ten uskutočňuje a realizuje tieto myšlienky.

Azda každý vie, že absolútna sloboda neexistuje, lebo končí tam, kde začína sloboda iného. Že absolútna rovnosť je tiež nezmysel, lebo ľudia sú odlišní, každý je originál. Že celosvetové bratstvo či spoločenstvo je z dôvodu rôznych záujmov skupín tiež neuskutočniteľné a spravodlivosť je len taká ako si ju nastavíme a uskutočníme.

No na druhej strane sloboda jednotlivca v rámci istých spoločensky uznávaných noriem je uskutočniteľná, rovnosť pred zákonom bez ohľadu na rasu, vieru, spoločenské postavenie a rasu je uskutočniteľné rovnako ako rovnosť podmienok platiacich pre účastníkov trhu, bratstvo ako spoločenstvo národov či skupín rovnakého záujmu sledujúceho istý cieľ je tiež uskutočniteľné a spravodlivosť s jasne vymedzenými kritériami, postihmi, s čo najmenším počtom výnimiek, novelizácií, prepojení s výkonnou a zákonodarnou mocou je tiež uskutočniteľná.

A práve projekt Občianska iniciatíva SK má toto za cieľ. Rozprúdiť celospoločenskú diskusiu o tom, kde sú medze a kde medze nemajú čo hľadať pri implementácií myšlienok slobody, rovnosti, bratstva a spravodlivosti do našej spoločnosti.

Bez ľudí by tento projekt nemal zmysel. Bez ozajstného zapálenia, viery v uskutočniteľnosť myšlienky a nezištnosti by to všetko bol iba ďalší klamlivý pokus na ľuďoch dostať sa k moci.

Čo by ešte viac zdiskreditovalo a nahlodalo dôveru ľudí v reálnu pozitívnu zmenu v spoločnosti. Takýto dojem sa snažia síce navodiť politici, snažia sa navodiť dojem istôt, slobody, rovnosti bratstva a spravodlivosti, svoju dôležitosť, ale pravdou je, že práve takýto nám bránia v napredovaní.

Napredovaní k slobodnejšej, rovnejšej, bratskejšej a spravodlivejšej spoločnosti. Prvej na svete.

 

Viac o projekte môžete nájsť TU a ak veríte tiež v uskutočnenie spomínaných myšlienok, prípadne by ste poznali lepšie riešenie a chcete sa oň podeliť, môžete sa pridať TU.

Alebo ak sa Vám tieto články páčia, alebo Vás niečim zaujali, môžete viac nájsť na Twitteri pod menom – martin david fedorko.