Prečo si Nemci uchovali marky v trezore.

16. mája 2013, Martin, ekonomicke EÚ nazory politika s otazkou Spoločnosť úvahy

Hoci Nemecko bolo iniciátorom a aj stále je veľkým obrancom Eura, ponechalo si svoju starú menu v trezoroch.

Prečo? Žeby len na pamiatku zašlej éry, alebo zvíťazila praktická obozretnosť a Nemecko si ponechalo otvorené dvierka pre plán B?

Druhá otázka je prečo naša vláda rozhodla všetky koruny zničiť? Žeby ozaj bola taká krátkozraká, alebo neobozretná a dôverovala na 1000% Euro projektu, alebo plán B existuje a aj na tom sa chystajú nabaliť?

Každá veľká krajina, ktorá uskutočnila hospodársky zázrak k nemu potrebovala vlastnú menu. Cez ňu mohla vláda financovať sociálne megaprogramy pre podporu zamestnanosti (New Deal v USA, hospodársky zázrak v Nemecku), ale čo teraz keď tu máme Euro?

Mohlo by sa zdať, že Euro Nemecku nepomáha v hospodárskej politike a USA ma teraz voči Nemecku výhodu vlastnej meny, ale opak je pravdou. Nemecko si vybralo inú cestu. Cestu exportu cez Euro a EÚ. Nemecka ekonomika je zdravá a je silná, oproti iným ekonomikám EÚ a preto rastie. EÚ Nemecku poskytuje lacnú pracovnú silu z východu a bezbariérový prístup k trhu.

Čo však prinieslo Slovensku? Totálnu závislosť na zahraničí. Vyrovnanie cien so západnými, ale nie vyrovnanie miezd. Zvýšenú nezamestnanosť a zviazané ruky vlády pre stimulovanie ekonomiky cez monetárne (menové) nástroje.

Euro malo krásnu kampaň, ale je to cesta do absolútnej závislosti a vazalstva Nemecku.

Ak sa chceme postaviť na nohy a naučiť chytať ryby, aby sme sa najedli, tak musíme vystúpiť z EÚ a EMÚ. Udržať si vzťahy, ale rozšíriť o nové a zreformovať vlastný štát, kým je to ešte možné.

Inak budú aj naďalej odchádzať mladí za prácou do zahraničia, lebo aj upratovačka dostane viac v zahraničí ako u nás.

Spoločne ukončme toto ekonomické zlodejstvo oligarchov a pomalé vymieranie národa. Alebo chceme skončiť ako Grécko?

 

Viac o nás môžete nájsť TU a tiež sa k nám môžete pridať TU.

Ďakujem!