Je tajna voľba zásterka pre kupčenie s hlasmi alebo spôsob ochrany pred pomstou oponentov?

9. mája 2013, Martin, návrhy nazory politika s bodmi s otazkou Spoločnosť úvahy

Včera som sa konečne dozvedel dôvod konania tajných volieb v parlamente. Má ním byť ochrana proti možnej pomste poslancovi za hlasovanie po skončení jeho mandátu.

Ak je to pravda a nie len zámienka, potom je to nepriame pripustenie, že mafiánske praktiky sú tu na dennom poriadku aj teraz a že bezpečnostné zložky nevedia zabezpečiť slobodu vyjadrovania ani najvyšším verejným činiteľom. To je poburujúce. Ako potom môžu zabezpečiť bezpečnosť obyčajným občanom?

Je tento systém, kde sa musia verejní činitelia chrániť pred možnou pomstou tajným hlasovaním slobodný a demokratický, alebo mafiánsky?

Som názoru a tento argument za tajnú voľbu ho nejako nenarušil, že čo je verejné nemá byť prečo tajné a zároveň v demokracii by sme mali vedieť, kto z našich verejných zástupcov ako hlasoval. Ako sa potom má vyvodiť politická zodpovednosť, keď mu pre tajnú voľbu nemajú ako ľudia dokázať, že hlasoval proti ich záujmu.

Takýto systém je potom uzatvorený do seba a slúži len sebe a nie ľuďom. Pro forma sa hrá na demokraciu, ale v skutočnosti je niečím iným.

Ak si jednoducho zhrnieme pre a proti tajnej voľbe dostaneme, že:

Plusy:

1. chráni verejného zástupcu pred pomstou protivníkov.

Mínusy:

1. uľahčuje kupčiť s poslaneckými hlasmi beztrestne,

2. zabraňuje občanom kontrolovať svojich volených zástupcov či volili v zhode so svojimi sľubmi,

3. vytvára dojem, že sa verejné otázky prijímajú za zatvorenými dverami ako v monarchii.

Neviem ako u Vás, ale u mňa prevažujú negatíva nad pozitívami. Preto je potrebné tajnú voľbu zrušiť.

Ak sa aj Vám tajná voľba nepáči, pridajte sa k Charte OI SK 2013 (alebo si to prečítajte TU, ak nemáte konto na FB) a pomôžte šíriť správnu vec vo svojom okolí.

Ďakujem.