Keď nemám, čo tajiť, nemám, čo skrývať. (venované verejným činiteľom)

10. apríla 2013, Martin, návrhy nazory politika politika a ekonomika s bodmi s otazkou Spoločnosť úvahy

Táto veta Dušana Jarjabka vystihujúca základ transparentnosti mi rezonuje v hlave doteraz.

Trocha zafantazírujem. Skúsme si predstaviť, ak by sa táto veta zakonponovala do ústavy SR aspoň pre verejný sektor. Čo by to znamenalo?

 

Predpokladám, že:

– verejní činitelia by museli predkladať podrobné vlastníctvo majetku, čo by následne zabraňovalo korupcii,

– kupčenie s hlasmi poslancov by bolo minulosťou, lebo tajné voľby by neexistovali,

– verejné obstarávania by boli efektívnejšie, ich podmienky jasné a ponuky transparentné od známych úspešných vlastníkov firiem,

– strany by stratili štatút s.r.očky, kde sa zodpovednosť za chybné rozhodnutia nejako stratí, ale bolo by možné brať konkrétnu osobu na zodpovednosť.

 

A to je predsa to, čo nás trápi v tomto štáte, či nie? Menšia korupcia, nemšie náklady na verejnú správu, nižšie dane, vyššia domáca spotreba, úspory a investície a následne silnejšie hospodárstvo.

Kým si nenalejú čistého vína verejní činitelia (najmä politici) a nezačnú od seba, darmo budú robiť kozmetické zákony slúžiace na odchyt malých rýb a s veľkými kaprami budú robiť biznis. Či zabudli komu sa zodpovedajú?

 

Čoho sa bojíte verejní činitelia, ak máte čisté svedomie? Ak ste svoj majetok nadobudli poctivo?

Prečo poslanci volíte tajne? Čoho sa bojíte? Či neviete zdôvodniť svoje rozhodnutie? Dokážete voliť podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia nezávisle? Prečo počúvate diktát strany?

Prečo sa bojíte zverejniť jasné podmienky súťaže a verejné ponuky na nahliadnutie pre občanov ešte pred ich podpisom? Prečo starostovia, primátori a ostatní verejní šafárnici skrývate takéto zákazky za nefukčné stránky, nefrekventované vývesky a na veľmi krátku dobu?

Prečo strany nezverejníte všetky svoje príjmy a nevymenujete vašich sponzorov? Čoho sa bojíte, ak máte všetko v poriadku?

 

Ľudí nezaujímajú vaše pseudodôvody prečo sa to nedá a že to zákon neustanovuje. Lebo kto nemá, čo tajiť, nemá, čo skrývať a preto môže ísť aj nad rámec zákona.

Hoci všetko toto sú iba nepriame dôkazy, že verejní činitelia majúci slúžiť občanom, občanom taja, čo sa deje s verejným majetkom a rovnako taja aj svoje vlastné pozadie ovplyvňujúce ich rozhodnutia, verím, že sa to zmení k lepšiemu.

Buď akciou zhora, alebo zdola. Za súčasný stav si môžeme sami, lebo sme svojou nečinnosťou dali šancu zlu sa rozšíriť do ozrutných rozmerov, kde ani totalita nesiahala.

 

Všetkým protikorupčne naladeným nielen slovom ale aj skutkom príjemný deň :)